Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2011 20:46 - СЛОВОТО - МИТОВЕ - КУЛТУРА
Автор: golden Категория: История   
Прочетен: 634 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 23.02.2015 23:41


                    СЛОВОТО  -  МИТОЛОГИЧНА КУЛТУРА




Митът, възникнал в предписмения период на човешката словесност, носи магическия знак на красиво необяснимото. Обяснява и „назовава” свещения глас на древността. Звукът и ритъмът организират пространствения „рисунък” на митичното словесно действие, изиграващо чрез ритуалния танц неписаната, но предавана устно, дребна история на племето. Но звукът и жестът „умират” с прекъсване акта на изпълнение. В паметта на поколенията остава споменът за свещения глас на миналото, често извикван в настоящето чрез ритуалния танц. Пластиката на човешкото тяло материализира чрез хореографския рисунък на танца митологичното слово вече като преразказан, в случая изигран, древен сюжет пред публика - човешката общност на племето или рода.

Героят на мита, колкото божествен - толкова и човешки земен, става участник в поредица от героични подвизи. Появява се епичност в действията му, водещи като героична хронология към създаване на първични форми за държавно обединение на човешките общности. Митът и епосът живеят синкретично в устното сказание или епичната песен, разказващи за митичната сила на героите от свещения митологичен първоизвор на времето.

 Митологията е първата художествена форма, изразяваща духовността на човечеството.

КЕНТАВРИ - диви същества (полухора-полуконе), деца (с изключение на Хирон) на Иксион и Нефела. Притежавали огромна сила и сурови нрави. Те били олицетворение на мощните, стремително спускащите се планински води. Обитавали непристъпните планини и непроходимите гори. На сватбата на Пиритой и Хиподамея, кентавърът Евритион се опитал да отвлече невестата, заради което избухнала битка подобна на  Троянската война,  между кентаврите и лапитите. Лапитите, подкрепени от най-силните герои на Елада, извоювали победа и прогонили кентаврите във високите планински области на Епир. Хирон бил
изключение и не приличал на другите кентаври. Той бил добър и мъдър, син на Кронос и океанидата Филира. Бил възпитател на Асклепий и героите Херакъл, Тезей, Ахил, Язон и Актеон. Наранен по невнимание от отровната стрела на Херакъл, за да се избави от ужасните мъки, пожелал да умре, отказвайки се от безсмъртието си в полза на Прометей.

ПЛЕЯДИ - седемте дъщери на гиганта Атлант и океанидата Плейона. Това били Мая - майка на Хермес; Електра - майка на Дардан; Тайгета; Алкиона; Келено; Астеропа (Стеропа) и Меропа. Били преследвани дълго от беотийския ловец Орион и за да ги спаси от задирянията му, Зевс ги превърнал първоначално в гълъби, а после - в съзвездие, носещо името им. Докато били гълъби, носели на Зевс в човките си небесната храна амброзия. Като звезди се появявали на небето през пролетта, когато мореплавателите тръгвали по морето след дългата зима.

ТРОЛОВЕТЕ -  в германо-скандинавската митология са великани. Живеят в планините, където пазят съкровищата си, никой не знае какви са те. Грозни са, имат голяма сила, но пък за сметка на това са и доста тъпи. Един прекрасен пример е първата книга за Хари Потър. За разлика от митични врагове на боговете – йотуните, във фолклора тролите вредят на хората, крадат добитъка, ядът хора. В по-късната традиция тролите се асоциират с различни демонични същества, включително и джуджета или духчета.

ЕДНОРОГ - Еднорогът или Unicorn наричан в Япония Кирин, а в Китай - Килин, е едно от най-красивите творения на човешката фантазия. Обикновено го описват като силен и грациозен бял кон с дълъг спираловиден сребърен рог на челото. Той може да покаже дали във водата на кладенец или в друга течност има отрова и ако има, успява да ги пречисти и да ги направи безопасни. Еднорозите в западните митове са буйни, необуздани и агресивни. Залавянето им е невероятно трудно. Ръкописи от XII в. съветват ловците как да уловят еднорог: животното трябва да бъде омаяно от пленително хубава девойка. Покорено от нея, то заспива с глава в скута й. Това е удобният момент ловците да го уловят и да отрежат рога му. Някои богати благородници се хвалели, че притежават рогове от еднорози, с които проверявали дали храната и напитките, които им поднасят, не са отровени.

Сред западните народи се споменава за пръв път за еднорогът през 398 г. пр.Хр. Тогава гръцкият историк Ктесиас записал разкази на пътешественици, в които еднорозите е са описани като диви магарета, големи колкото коне дори още по-големи.
Те са символ на красота и невинност, това създание въплъщава съвършенство, недостъпно за хората.
Митове за еднорози се срещат из целия свят – от Франция до Украйна и навсякъде жребецът има почти еднакви характеристики – неземна красота, надхвърляща тази на нормалните коне, големи, тайнствени сили, неуловимост.

Счита се за голям късмет да докоснеш рога на такова същество.
използван материал от "Митологичен речник"



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930