Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2016 12:02 - Турско национално освободително движение в България"(ТНДБ
Автор: golden Категория: История   
Прочетен: 1913 Коментари: 5 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                                         ДА ГО WEB...... тези, които не ги трият.......




 автор:  Иван Куцаров. /2015г.


Слушайки изказването на Лютви Местан, че "тази язва - Възродителен процес" е жива и днес, в съзнанието ми изникна цитат, произнесен на заседание на ЦК на БКП. На 4 януари 1948 г., 35 години преди т. нар. "възродителен процес", Георги Димитров притеснено заявява, че "нашата южна граница имаме всъщност небългарско население, което представлява постоянна язва за нашата страна".

Вече близо 70 години политици разиграват етническата карта, като я използват, за да разделят българските граждани и да отклоняват вниманието от злободневните проблеми на обществото и държавата.

През 1900 г. поданиците с мюсюлманско вероизповедание са 531 240 души, които съставляват 14 % от населението на Княжество България.......

малко история:

След Първата световна война и Балканските войни, е подписана конвенция между Царство България и Турция от 1925 г., чрез която ежегодно, между 15 и 20 хиляди души с българско и турско самосъзнание преминават границата в двете посоки. Това е незначителен брой, който не води до икономически сътресения и хуманитарни кризи в нито една от двете страни.

Така през 1946 г. турскоезичното население в Царство България наброява 675 500 души, които са 9.6% от населението. С окупацията на Царство България от Червената армия и идването на власт на правителството на ОФ се затварят границите с Турция, което нарушава Ангорския договор.

В контекста на утвърждаване на БКП в периода след 9 септември, последвалите т.нар. Народен съд, забраната и гонения на всякаква опозиция, не е чудно, че турското малцинство влиза в категорията "реакционни" и "подстрекатели". В този период ръководните кадри на БКП са наясно, че при напускането на Червената армия режимът ще бъде разклатен, тъй като комунистическата идея няма широка подкрепа, която да запази новото статукво.

От друга страна традиционното българско общество живее в хармония и е приело обогатяването от различните култури и религии, което затруднява утвърждаването на БКП като основен фактор след Втората световна война.

По-късно:

На 18 август 1949 г. Политбюро решава да изсели всички мюсюлмани от пограничните райони, които искат да преминат в Турция.

Година по-късно - през август 1950 Турция отваря границите и приема близо 160 000 мюсюлмани. Големият наплив принуждава Турция да затвори границите, като заминаването на толкова много граждани се отразява изключително негативно на икономиката на НРБ.

ЦК на БКП решава да превърне турците в "активни строители на социализма". Така се получава поредният парадокс в управлението на БКП - опитвайки се да интегрира турците в новия режим, като им дава свобода, тя засилва тяхната капсулация.

Процесът на т. нар. "разфереджаване" включва модернизацията на населените места и насилствената секуларизация, която само изостря отношението на българските турци към Държавата.

През 1958 започва насилствена смяна на имената на помаците, която е обявена от Политбюро като "борба с проявите на национализъм и религиозен фанатизъм". Три години по-късно ЦК на БКП издава заповед в армията, училищата и детските градини турците да бъдат отделяни от помаците, татарите и циганите.

На 6 март 1962 година в Благоевградско започва насилствена смяна на имената на помаците, което води до бунта в Рибново.

В следващите години НРБ поема за пореден път различен курс, като подписва 10 годишно споразумение с Турция за събиране на разделените при изселванията през 1950-1951 година, като от тази спогодба се възползват близо 115 000 граждани.
ЦК на БКП обсъжда вече "приобщаване" на турците чрез стимулиране на смесени бракове с етнически българи.

Въпреки всичко, в началото на 80-те раждаемостта сред турците в България продължава да е по-висока и малцинството наближава пак 10% от населението.

Това дава повод за на т. нар. "възродителен процес", който бива подготвен в продължение на няколко години.

Наред с актуализацията на заповедите на МВР, които биват пригодени към превантивни и репресивни действия, се създават се "Вътрешни войски", които включват в своя състав над 2000 служители подготвени за борба с безредиците.
В първата половина на 1984 г. започват крути мерки срещу мюсюлманското население, като се преследва всяка проява на идентичност - от разговор на турски до молитва.

На 30 август на летището във Варна и чакалнята на ЖП гарата в Пловдив избухват бомби, които убиват 2 и раняват 43 души. За извършител дълго време в обществото се смята "Турско национално освободително движение в България"(ТНДБ), което е създадено година по-късно и половин година след официалното начало на т. нар. "Възродителен процес". След промените от 1989 се оказа, че двама от тримата атентатори - Емин Мехмедали (Елин Маджаров) и Абдула Чакър (Алцек Чакъров), които са причинили серията от атентати през 1984-85 година, включително и атентата на гара Буново, са агенти на Държавна сигурност от окръжното управление в Бургас.

Създатели на ТНДБ са Сали Ахмед, Касим Дал и Неджеметин Хак. Ахмед Доган - активен агент на ДС в този период - се включва на малко по-късен етап като идеолог на организацията и се налага концепцията за ненасилствена борба и разграничаване от тероризма.
Междувременно обществото е "обработено" срещу турското население, като пропагандната машина на БКП работи в пълна сила с години.

Така на 24 декември започва ескалацията на т. нар. "възродителен процес", която продължава до средата на януари в 1985 и е съсредоточена в Източните Родопи и Котленския Балкан. На 18 януари 1985 Георги Атанасов за първи път официално използва термина "Възродителен процес", обявен като "исторически акт, с който се заличава последният белег на турското робство върху снагата на нашия народ".

Сменени са близо 850 000 турско-арабски имена, хиляди са репресирани, а стотици хиляди напускат границите на България. Срещу тоталитарната държава и вътрешни войски с оръжие и военни машини се изправят обикновени селяни с колове и вили в ръце. Следва цинично наречената "Голяма екскурзия", която допълнително обезлюдява български райони и затормозява така или иначе изнемощялата икономика на НРБ.
Т. нар. "Възродителен процес", проведен от тоталитарния апарат на НРБ, е причина за капсулацията на 10 % от българските граждани, които и до ден днешен биват връщани към ужаса на страха.

От 1989 насам различни политици ползват етническата карта като повод за печелене на избори, показвайки ни ужаса в бивша Югославия. Резултатът от това непознаване на историята е, че популистките партии са като скачени съдове с т. нар. етнически такива. При споменаване на новини на "майчин език" т. нар. националисти скачат веднага, което води до ответна реакция от страна на определени политически субекти.

Така, вече над 25 години, вместо да говорим за обединителни политики и европейско развитие на България, се връщаме към дискурса за различията.....

други източници допълват:
Различия, които сега Местан ще използва за да създаде своята нео-про - турска партия на българска територия.......


Копирах го  с цел, да запозная младото поколение, което не е учило правилната история  за комунизма и отвратителното отношение на тогавашните височайши особи в БКП -  Ахмед Доган, Георги Първанов, Станишев - баща и др. 


копирано от тук:
http://www.webcafe.bg



Гласувай:
5


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. andri - Турско национално освободително движение в България"(ТНДБ)
11.02.2016 13:32
ВИНОВНИ ЗА ТЕРОРИЗМА В БЪЛГАРИЯ
цитирай
2. marley - В България няма етнически турци. Има само българи, поне така пише в паспортите им.
11.02.2016 16:05
цитат от постинга:"От 1989 насам различни политици ползват етническата карта като повод за печелене на избори, показвайки ни ужаса в бивша Югославия".

Те, така и сега ще процедират. Пак ще се наежат и на изборите ще отрежат - етнос, малцинство....

Защо нашите медии не го отразят едно хубаво този т.н. етнос, та да го знае цяла България и да не гласува за него, като за българи? Арабите, турците и циганите са с техните национални имена и вероизповедания, И така, щом живеят свободно в България, не са преследвани нито наказвани, че са с небългарски имена, са ДЛЪЖНИ ДА СПАЗВАТ ЗАКОНИТЕ - БЪЛГАРСКИ.

Така както турците живеят в САЩ или в Германия, СПАЗВАТ законите на държавата която ги приютява, дава им подслон и работа. Там някои от турците вече са с немски паспорти или американски паспорти - американско гражданство, това обаче ги задължава да спазват и съобразяват с правилата и законите на държавата където живеят.

Защо в България, цигани и турци не спазват законите на държавата в която живеят и п.т. лидерите на тези иначе казано "партии за свобода".... чия свобода моля?

цитирай
3. getmans1 - В Царска България още от самото н...
11.02.2016 18:47
В Царска България още от самото начало е имало стратегия за това население.
Общо взето стриктно е спазвана, образование и приобщаване а партиите всячески са се стремели да ги привлекат. През 20-те години в едно малко делиорманско село ДП е имала член турчин, за земеделците да не говорим.

Според автора на историята на това село /мир на прахът му/ тази стратегия е работела и това население активно е участвало в общо селските дела, с труд и средства.
С общ труд и средства са създали читалище с българска и турска музика, най-голямо дарение е на най-богатата туркиня и то в злато. По същия начин пресушили един гьол в средата на селото и построили кметство което и сега си е такова.
Построили училища българско голямо и масивно още си съществува и по малко турско което аз помня. Въпроса с образованието е бил най-труден, просто трудно са пускали децата си на училище но въпреки това още преди ВСВ са си имали първият завършил гимназия. За участието на това население във войните няма да говоря, паметната плоча със загиналите говори по-добре.

Това тогава е било възможно само по една причина, работено е бавно и внимателно, нямало е БКП/БСП и ДПС с неговите антиподи.

1962-3-4 години имаше кампания против фереджетата и шалварите, на текезесенския блок докато работят една комисия минаваше и режеше дъната на шалварите, на улицата, в магазина не ги обслужваха, без значение на образованието, турчето беше трудовак.

С малко търпение всичко щеше да си дойде на мястото, ето в кои години трябва да се търси корена на тази терористична организация.
Без да извинявам някого но баналното „Насилието ражда насилие.“, се оказа повече от вярно.
Още дълго време ще понасяме негативите от тези щуротии.

Приятна вечер!
цитирай
4. andri - До колкото знам, хората по селата със смесено население си живеят добре
11.02.2016 19:28
в смисъл, помагат си когато е необходимо.

Само в политическия свят глупаците се карат. Настроението им е влошено, заради партийните им възгледи и предразсъдъци. Днес старите политици (родени през 50-та и преди нея) се държат като ухапани от злата вещица. Вместо да обединят народа те го разединяват. Що за идиоти са това? Как да ги обичаш такива политици?
цитирай
5. zaw12929 - в смисъл, помагат си когато е нео...
12.02.2016 13:29
andri написа:
в смисъл, помагат си когато е необходимо.

Само в политическия свят глупаците се карат. Настроението им е влошено, заради партийните им възгледи и предразсъдъци. Днес старите политици (родени през 50-та и преди нея) се държат като ухапани от злата вещица. Вместо да обединят народа те го разединяват. Що за идиоти са това? Как да ги обичаш такива политици?


Авторът е Иван Куцаров разказва се за ТНОД, но не и защо има такова
Вашето мнение, че селата със смесено население си живеят добре, което и днес е така.
От 1878 г до днес българската държава никога не е имала правилна политика към българските турци. В Турция и в болшинството държави на Запад ставаш гражданин, ако носиш техните национални имена. България се опитва няколко пъти да наложи това, като по най погрешен начин е направен т.н. „възродителния процес“ който се състои в промяна имената, то не е проведено с убийства, а си е жестоко насилие, унижение, шок! Тогава ние колектива на най голямото предприятие в Северна България се събрахме, да искаме обяснение, което бе последвано от много русенски колектива …Забележете дискриминацията- има и други малцинства, но… техните имена не се променяха…
Правилно констатирате „Вместо да обединят народа те го разединяват“ и това е неизменна политика: българските турци нямат доверието на държавата- те не могат да стават служители в МВР и армията. За тях- строителни войски.

Днешната политика към мюсюлманите се диктува отвън и не от Турция с цел предизвикване конфликт вътре и Турция отвън. За да се повтори Косово. Само разума на българските турци засега пречи това да се случи, но насъскването продължава. Доган се оттегли, но платените ни медии не спират и оглупяващи зомбирани вече са сигурни, как 80 милионна Турция ни завладява… Вместо отдавна да сме оценили правилно отношенията си. Жалко, но ако не ни плашат с комунизма, плашат ни с Турция или с ДПС …

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930