Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2016 08:23 - БЕЛИ, ЧЕРНИ, ЖЪЛТИ
Автор: golden Категория: Бизнес   
Прочетен: 939 Коментари: 3 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

ЕМИГРАНТСКА ВЪЛНА В БЪЛГАРИЯ


Македонската имиграция в България е съставна част от населението в страната.
1./ Формира се в продължение на дълги години, отначало като част от процесите на миграция в границите на Османската империя, но най-масовите преселения към България стават бежанските вълни от Македония в периода от края на 19 век до средата на 20 век, които са в резултат на потушени въстания и масовите гонения срещу македонските българи.


2./ Голяма част от имиграцията се съсредоточава в София и другите големи градове на България и активно се включва в културно-обществените и политическите дейности в страната. Много македонски имигранти заемат ръководни позиции в българската армия, политическите партии и вестникарски редакции, участват пряко в ръководството на страната, като така на практика влияят осезателно върху вътрешната и външната политика на България. Основното брожение е по решаването на Македонския въпрос, във връзка с което се провеждат войните за национално обединение на България (1912-1918). Голямата част от македонската емиграция запазва българската си национална идентичност, но в резултат на различни процеси малка част от нея участва във формиране на политическата идея за самостоятелна македонска идентичност.


3./ Защо Европа и България имат нужда от имигранти? ХХІ век е векът на миграцията, подчерта зам.-генералният директор на Международната организация по миграция Лаура Томпсън.


4./ Мигрантските потоци в Европа
Според нея това, което наблюдаваме в Европа днес, са т.нар. „смесени миграционни потоци”. Това са различни категории хора, придвижващи се заедно, но ползващи се с различен тип защита. Основната категория са бежанци и лица, търсещи убежище, които имат право на закрила по силата на международното право.


5./ През 1866–1867 г. Османската империя е подложена на натиск както от страна на Франция, така и от страна на Русия. Докато първата настоява за реформи в духа на Хатихумаюна, втората иска автономия за покорените християнски народи. По това време канцлерът на Русия княз А. Горчаков пуска израза „автономия или анатомия“, който не предвещавал нищо добро за Турция. В тази обстановка през 1866 г. се ражда проектът на руския посланик в Цариград генерал Н. П. Игнатиев за създаване на една голяма южнославянска държава, в която да се обединят Сърбия и България и която да играе ролята на бариера пред домогванията на Запада на изток.


КАКВО СЕ СЛУЧВА СЕГА

6./ В интервю, публикувано под заглавие "България не може да предложи острови", министърът на външните работи на България Даниел Митов отговаря на въпроси....
В интервюто българският министър подкрепя лансираната от австрийския му колега Себастиан Курц идея за частично прилагане на австрийския модел, при който бежанците да бъдат прехващани още в Средиземно море и връщани обратно или приемани на определени острови, например Лесбос, за регистрация и разпределение.
Министърът е на мнение, че Женевската конвенция за бежанците от 1951 г. вече не е подходяща за 21 век. "Разбира се, части от нея са все още валидни и универсално приложими, но документът е формулиран по принцип за хора, които бягат от комунистическите режими. Не се отнася за маси от хора. Защото тоталитарните режими бяха затвори, които не пускаха никого да излезе", уточнява Митов.


7./  БЕЛИ, ЧЕРНИ, ЖЪЛТИ
На всеки няколко месеца ни залива вълна от възмущения с расистки уклон. Веднъж ще са ромите, веднъж турците, веднъж бежанците, а понякога македонци, украинци или евреи. И после - пак от начало, като в рондото. Съчувствие, благородство, човещина - в България тези понятия се превърнаха в синоним на национално предателство. Едно от обясненията е, разбира се, комунизмът, при който народите живееха в клетка от бодлива тел - той обяснява разликите в отношението към чужденците в източната и западната част на Германия, например. Но дали е само това?

8./  Расизъм е най-общо казано класифицирането на човека според някакви белези, които не зависят от неговата воля. Научната фантасмагория, построена върху биологически дадености, е най-популярна заради превръщането ѝ от нацизма в политика на изтреблението: става дума за едно произволно групиране на физически белези в категории, на които се приписва културен смисъл. Ако е установимо, че африканците са по-добри бегачи, от това някак следва, че те са по-покорни и стават за роби. Динарската раса, към която нацистките учени причислявали по-голямата част от България с помощта на различни измервания на черепа, не била способна на самостоятелно държавно управление. Азиатците пък трудолюбиво подражават, но нищо не измислят. Или ако идем по-назад - евреите са колективно виновни, защото са разпнали Исус.


9./  ЦВЕТНОКОЖИ
В един по-общ смисъл расизъм е това да се отнасяш към хората предубедено заради произхода им, културата, с която са израснали (културализъм), пола им (сексизъм), възрастта (ейджизъм) и т.н. Развитието на съвременната цивилизация, където "черни" стават министри и президенти на САЩ, а "жълтите" се превърнаха във водеща икономическа сила, прави оборването на тези теории излишно. Ще напомня само, че всички произлизаме от източна Африка и сме били черни заради меланина, който защитава кожата от слънцето. Липсата на меланин в бялата кожа няма никаква връзка с християнството, а е заради нуждата да се синтезира витамин D в места, където слънцето грее по-малко. Възпитаният човек днес подхожда към другия според индивидуалните му качества, а не според тези от биологическия или културен стереотип.


10./  РАСИЗЪМ
Интересен е расизмът на малките народи като българския, където става дума не толкова за легитимиране на господство, колкото за страх и самозащитна реакция. Споменатите врагове - турци, роми, сирийци - се представят не като потиснати малцинства, които трябва да си знаят мястото (както прави имперският расизъм), а като привилегировани лентяи, конкуренти на държавната хранилка. Противопоставянето на социалните помощи и минималната работна заплата, на пенсиите и парите, давани за бежанец, показва, че българите като че ли завиждат на по-нещастните от себе си....



Гласувай:
7


Вълнообразно


1. golden - Честно казано, правителството да дава по 300 евро помощи на бежанец, си е направо кражба от заплатите на българите.
23.10.2016 08:39
ЗАЩОТО7
- докато в България има минимална заплата 340 лв / месечно,
не би трябвало помощите за мигранти и бежанци да е повече от това и то да им се дава ей така просто, защото са ни дошли на гости.

НЕ Е ЧЕСТНО НИТО ПЪК СПРАВЕДЛИВО

- докато българите, които работят по 6 или 8 часа на ден получават по-малко от 600лв/месечно, НЕ Е РЕДНО на чужденците, които не работят поне по 4-5 часа на ден, да получават помощи от 600 лв/ месечно.
Не става само въпрос на някои имигранти да им се дават (подаряват) пари на добра воля. Става въпрос за принципите, при които българското правителство ПРЕДИ да влезе във властта говори от ТРИБУНИТЕ едно - а после като седне в министерските си кресла - говори друго и прави друго!

Затова ви призовавам госпожи и господа от български произход - гласувайте сега на 6 ноември. Няма значение за кого, само не избирайте празна бюлетина, защото и тя се брои към този, който има най-много избиратели.
цитирай
2. golden - Искрено се надявам че, у нас въпреки външни нашественици нашата идентичност няма да се изгуби в...навалицата.
23.10.2016 09:07
населението на сащ е 317 000 000 души. от които 20% са от цигански и друг произход. И..въпреки това американците не са си загубили идентичността.
Арабите у нас след време ако искат да учавстват в живота ни ще трябва да научат български, да учат в български училища и да живеят в български домове, жилища.
Това им е бъдещата съдба, ако останат тук в България. Щом търпим циганите, ще търпим и арабите. Те си приличат и по физиономии и по имена и религия.
цитирай
3. andri - За да има консенсус между партиите в България, ПРЕЗИДЕНТА трябва да е или безпартиен или от друга партия, различна от ГЕРБ
23.10.2016 09:32
извинявам се за едрите букви!

ЗА ДА СЕ РАЗБИРАТ ПРЕМИЕР И ПРЕЗИДЕНТ, ДВАМАТА ТРЯБВА ДА СА ОТ РАЗЛИЧНИ ПАРТИИ. ИНАЧЕ НЯМА КОНСЕНСУС! ПРАВИТЕЛСТВО И ПРЕЗИДЕНТСТВО - ДВА РАЗЛИЧНИ БЛОКА, ТОВА Е РАВНО НА РАЗБИРАТЕЛСТВОТО МЕЖДУ ПАРТИИТЕ В БЪЛГАРИЯ.

ПРЕМИЕРЪТ БОРИСОВ - ГЕРБ


ПРЕЗИДЕНТА - ДРУГА ПАРТИЯ ИЛИ БЕЗПАРТИЕН.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930