Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2011 13:03 - АРХИВИТЕ РАЗКАЗВАТ
Автор: golden Категория: История   
Прочетен: 10438 Коментари: 13 Гласове:
13

Последна промяна: 26.02.2014 15:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                  КАНАЛИТЕ  ЗА   АНТИКИ                                       
от в. Дневник
за  Людмила Живкова -
"кармичната обвързаност
на България" / поместено на 20.06.2010 г

(събитията са описани тук със съкращения)

В изпълнение на решенията на Политбюро на ЦК на БКП за честването на 1300-годишнината от основаването на българската държава, се създава работна група на Министерския съвет от министъра на външните работи Петър Младенов, Людмила Живкова и министъра на вътрешните работи Димитър Стоянов. Тъй като те като членове на Политбюро са много заети, те делегират правата си на свои заместници:

Петър Младенов – на Живко Попов

Людмила Живкова – на Александър Фол, неин заместник в Комитета за култура

Димитър Стоянов – на Емил Александров, също заместник-председател на Комитета за

култура, но и началник на 14 отдел РИК в Първо главно управление на Държавна сигурност
.
Те получават правото да се разпореждат с целево отпуснатите средства – 9,5 млн. валутни лева, което е почти 10 млн. долара по тогавашния курс. Живко Попов в разпит по делото за аферата „Културно наследство” на 8 октомври 1981 г. пред следователя Симеон Спасов допълва:

„През 1977 г. аз,
Александър Фол, и Емил Александров предложихме на тримата министри Мирчо Спасов да поеме нашето ръководство, което се прие. От този момент ние тримата решавахме всички въпроси при др. Спасов. Като експерти в дейността на службата бяха включени Богомил Райнов, Светлин Русев, Христо Нейков и Владимир Гоев, директор на Националната художествена галерия. Ползвали сме и други лица.”

.......................


Между кориците на следственото дело по аферата „Културно наследство” личи, че доста сериозно внимание е било отделено на създадените от Живко Попов канали за трафик на антики, водени са разпити, издирвани са фирмите, регистрирани в чужбина, установен е механизмът, по който е ставало изкупуването на находките от иманярските групи в България и после пласирането им на запад. Тази линия на разследването остава недовършена. Личният съветник на Тодор Живков Костадин Чакъров коментира:

В шести отдел работи цял сектор. Можете да се срещнете с човека, който го ръководи – той е жив и здрав. Казва се Кирил Христосков. Те разбиха толкова канали за иманярство, а шести отдел работи директно с Григор Шопов, а тази информация в шести отдел на Григор Шопов опираше директно до Тодор Живков. Каналите всички бяха на иманяри, на познавачи, но нито един от тях не е имал политически чадър. Неслучайно бяха разгромени четири, пет канала. Бяха много антики на древно тракийско, на римско, на византийско и така нататък. Даже следствието направи цяла изложба в салоните на Националната банка, където всички можеха да видят такива картини. Иван Коцев им беше началник на управлението.

Тогава направиха изложба, на която десетки, стотици уникати бяха иззети. Първо тази дейност беше много далечна. Как си представяте Петко Таков, Тано Цолов или някой друг да има поглед върху такова изкуство. А тези хора не бяха хора на удоволствието и на парите. Властта на комунистическата партия главно беше информацията, поста и властта. Парите тогава не бяха мотив, те не бяха стимул за престой във властта. Сега вече престоя във властта се осребрява, тогава нямаше начин, тъй като самите пари не работеха – при комунизма парите не работеха. Работиха да си купиш апартамент, кола и дотук, по – нататък по закон не можеше да купиш нищо повече.

По каналите артефактите и културните ценности са били пренасяни и в двете посоки – не само от България навън към аукционите във Виена и Лондон и към частни купувачи, но и обратно. За това по какъв начин хората от 14 отдел РИК на Първо главно управление на Държавна сигурност са придобивали и доставяли тук такива предмети, и за механизма на далаверите с тях разказва Петър Христозов.

Особено внимание отделя на аферата „Културно наследство” бившият министър на вътрешните работи Христо Данов в строго секретния доклад за структурата и дейността на Държавна сигурност от 1992 г. Данов започва с това, че през март 1982 г. Военната колегия на Върховния съд е осъдила Живко Попов, кандидат член на ЦК на БКП, бивш служител на Държавна сигурност, бивш заместник министър на външните работи и бивш посланик в Чехословакия, на 20 г. затвор. Собственикът на австрийската фирма „Улпия” Въло Горанов – на 18 г.затвор, първия секретар при МВнР Кръстю Мутафчиев на 15 г. затвор, а касиера на „Културно наследство” Кирил Башлиев – на 10 г. затвор.

До 1990 г. те действително са излежали по около 9 г. затвор. В доклада се сочи, че когато от 19 май 1975 г. до май 1980 г. разпоредител с финансовите средства на службата бил Живко Попов, под предтекст за намиране на допълнителни средства той използвал службата за търговска, посредническа и контрабандна дейност. Със средства на службата и през регистрираните във Виена фирми „Улпия” и „Ер Кона” били осъществявани контрабандни покупки и доставки в страната на големи количества златна бижутерия, част от които лично присвоени от Попов, с фалшиви документи били изкупувани картини и било плащано на сътрудници, бил извършван незаконен трансфер на предметите.
..........
Бившият вътрешен министър Христо Данов завършва с думите, че тези и много други дела следва да бъдат предмет на нова правна оценка от компетентните органи. Което не се е случило. Още за нарушенията, които е констатирала водената в продължение на 8 месеца разработка на Второ главно управление на Държавна сигурност разказва полк. Стефан Лилов.
Имаше сигнал при нас, в оперативната група, която работеше. Направихме опит да извършим една проверка. Сигналът беше, че се подменя Панагюрското златно съкровище.

Кога се получи този сигнал?

"В същият този период, когато работехме. Докато траеше разработката. Тогава имаше едно реставраторско ателие срещу Шипка, на „Оборище”, където живееше самият Тодор Живков – в началото на „Оборище” на вътре в блока има ограда. Там имаше реставраторско ателие и бяхме изпратени на проверка, но не бяхме допуснати и този сигнал след това ние направихме опит чрез допитване, но получихме отговор от институцията, която отговаряше за тези неща (това беше Шесто управление тогава), че няма такива опити или ако има, те не са на това ниво. Не мога да отговоря на въпроса колко достоверни са били тези сигнали.
На практика личи по делото как този човек – Живко Попов, през тези три фирми, за които вие говорите, е прокарвал, през тях са минавали в две посоки износ на антики, археологически паметници и ценности, които са намерени тук, за продажби на аукционите във Виена и Западна Европа въобще, и обратно – такива, които са купени по такива нелегални начини на Запад, които пък влизат в България".

.........................
 
Шесто управление е започнало разработка и при тях в Шести отдел, малко по-късно от тази при вас във Второ. Тя с тази част на проблема ли се е занимавала?

Когато завършихме нашата разработка, аз бях извикан лично от Григор Шопов и той ме запозна с Димитър Иванов и разпореди всички материали, които се намират при нас, да ги предадем за продължаване на оперативна работа по тези материали. Оттам нататък не знам какво се е случило.

Значи 82 година, четиримата обвиняеми все пак влизат в затвора. Как излизат през 90-та година? Няма президентски указ за помилван, няма официални документи. Вие какво знаете?
Аз знам, че вече не бях в органите и знам това, което са споделяли с мен моите колеги и бивши колеги, че това е било един жест от новото демократично правителство за атака срещу Тодор Живков, тоест да бъдат изведени като потенциални свидетели по дело номер 1.

За да дадат показания срещу Тодор Живков и Милко Балев по това дело?
..............................

Службите:


Какво може да са търсили службите на такива места?

Ще дам един пример. Юрий Венелин – големият учен, е резидент на руското имперско разузнаване за Балканите. Той е имал програма, хората, с които е работил, преди свещениците и учителите, всеки документ, всяка след от някаква старина специално в този район, както разбира се цялата територия на България, е била прибирана. Манастирите са имали инструкции всяко старинно нещо, предмет, всеки артефакт, който е по-различен от днес, се е събирал, опаковал се е, те са им давали подаръци, църковни книги, одежди. Систематично, векове наред всичко по-специално, което се е показвало, е било засмуквано.

Това е факт.

Хората от служба „Културно наследство”, известни още като най-близкия кръг около Людмила Живкова, официално са поставени на разработка в 9-ти отдел на Второ главно управление на Държавна сигурност – контраразузнаването, през септември 1980 г. Разработката продължава 8 месеца под личното ръководство на Григор Шопов и личния надзор на главния прокурор, преди да бъде предадена на прокуратурата и следствието и оформена като следствено дело през май 1981 г.

  През това време са били подслушвани телефоните на всички, замесени в аферата, и дори „петолъчките” на партийните величия. Самият Тодор Живков в изказване на пленума на ЦК на БКП на 2 март 1982 г., приложено сред останалите материали по следственото дело за аферата „Културно наследство”, обаче посочва, че съпругата на Живко Попов- Юлия Василева е била поставена под контрола на органите на Държавна сигурност още от началото на 1980 г., за да следят всъщност какво прави той. Месец и половина преди това, на заседание на Политбюро на ЦК на БКП на 20 януари 1982 г. , ръководено лично от Тодор Живков, на което е присъствал и вътрешният министър Димитър Стоянов, е взето решение да се даде ход на съдебното дирене срещу Живко Попов, Кръстю Мутафчиев, Въло Горанов и Кирил Башлиев, но се разпорежда то да се води при закрити врати.

Делото остава до самото си прекратяване строго секретно, а самият процес пред военните съдии от Върховния съд е филмиран от първия до последния миг. На същото заседание на Политбюро Живко Попов е изключен от партията и свален от състава на кандидат-членовете на ЦК на БКП, изключен от партията е и Кръстю Мутафчиев, Мирчо Спасов е изваден от състава на ЦК и освободен от поста завеждащ отдел „Задгранични кадри” на ЦК, Емил Александров също е уволнен.


Странна археологическа експедиция на екипа на Кръстю Мутафчиев в Странджа през 1981 г. обаче поставя началото на една от най-големите мистерии, неизяснена и до днес. Полк. Стефан Лилов разказва, че тя също е била обект на интерес при разработката на контраразузнаването, и след смъртта на Людмила Живкова е спряна.

........................
В разпит пред следствието на 23 септември 1981 г. майор Стоян Христов Балкански, заместник командир на поделението на Гранични войски в Малко Търново, разказва, че през април 1981 г. в поделението дошъл заместник командващия на Гранични войски полк. Лазаров заедно с група от четирима души, сред които Цеко Етрополски, сътрудник на служба „Културно наследство” и основна фигура в т.нар. иманярска група на службата, и Красимира Стоянова, племенница на Ванга. С тях бил и шофьор на име Иван Николов.

Полк. Лазаров обяснил, че групата ще има поверителна работа в района на местността „Градище”, която се намира между граничното съоръжение и граничната бразда, на юг от град Малко Търново. Заместник началникът на
Гранични войски разпоредил местното поделение да окаже необходимата помощ с техника и войници. Балкански си спомня, че групата работила от май до средата на юли 1981 г., но какво точно правила си останало в пълна тайна. През това време няколко пъти идвал от София Кръстю Мутафчиев, който бил ръководител на групата. При едното от посещенията си дори подарил на майора от Гранични войски ловна пушка „Ремингтон”, която по-късно става веществено доказателство по делото. .......


източник:
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=242775




Гласувай:
13


Вълнообразно


1. анонимен - Едно меродавно мнение / от интернет
25.02.2011 13:43
Проф. Пламен Цветков: Изучаваме историята си с русофилски, а това означава противобългарски поглед.

И днес това което някои "политици" пишат за историческото минало на българите също е измама. Тук в този сайт има един политик, дето много лъже. Няма да му казвам името, вие всичките го знаете.
цитирай
2. анонимен - ДОСИЕТАТА "Х"
25.02.2011 13:47
ДОСИЕ НА ЕДНА СЕКРЕТНА ЕКСПЕДИЦИЯ
Цялата история започва през пролетта на 1981 г., когато секретна експедиция на Комитета за култура в състав от 5 човека е изпратена от тогашния шеф на Комитета Людмила Живкова да извърши разкопки в седлото под връх Градище (710 м), досами границата над Малко Търново. В състава на експедицията влизат:
- Кръстю Мутафчиев - ръководител на служба "Културно наследство" в Комитета за култура
- Красимира Стоянова - служител в Комитета за култура, племенница на баба Ванга (интересното е, че по-късно Красимира завършва египтология в НБУ)
- Иля Прокопов - ст. н. с. II степен, историк и нумизмат, по-късно директор на музея в Кюстендил и на Националния исторически музей (НИМ)
- Цеко Етрополски - вероятно става дума за журналиста Етрополски, завеждал бюрото на ЮПИ в София
- Георги Пантов - главен механик на Рудник "Странджа" (Не е е ясно дали това е петият основен член на експедицията, или има още един).
Датата е 10 април, според Кръстю Мутафчиев, но според Красимира Стоянова, датата е 5 май. Късно вечерта, при изгряването на лунен лъч върху скалата, над предполагаемото място на гробницата на Бастет като на голям екран (или като холографско изображение) се появява образ на двама мъже. Единият седи на нещо като трон, а другият е прав. Легендата гласи, че баба Ванга е казала, че там има скрит саркофаг, донесен преди хиляди години от хора. дошли по вода от Египет. Започват изкопни работи и на 20 юли внезапно и изключително загадъчно умира Людмила Живкова. Настъпват сериозни размествания и сътресения във висшия еталон на властта. Екипът на "дамата с тюрбана" изпада, меко казано, в немилост и през септември 1981 г. разкопките са прекратени. Какво точно намира експедицията никой и никога не казва ясно. Знае се, че са достигнали дълбочина 4 метра. През март следващата година се образува съдебен процес по обвинение в присвояване на държавна собственост, по който един от обвиняемите, заедно с бившия зам.-министър на външните работи и генерал от Първо главно управление (ПГУ) на ДС Живко Попов, е и Кръстю Мутафчиев. Осъден е на 15 години лишаване от свобода, от които осем прекарва в Пазарджишкия затвор. Над цялата история ляга тежкото клеймо "Строго секретно! Държавна тайна!" и онези от участниците, които не попадат в затвора, млъкват задълго. Първа проговаря Красимира Стоянова през 1991 г. в книгата си за Ванга. Година по-късно започват да излизат една след друга дузина книжки на Кръстю Мутафчиев, като загадъчното съоръжение в пазвите на Странджа е главен герой в повечето от тях. Сравнителният анализ на публикациите на тези двама участници в експедицията показва, че и двамата премълчават изключително важни фрагменти от историята, като в същото време с малки отклонения упорито се придържат към една и съща версия. Като се има предвид, че целият екип на Людмила Живкова се е състоял от висши офицери от Първо главно управление на ДС (външното разузнаване), можем условно да приемем, че тази версия за разкопките е и версията на ПГУ (днес НРС). Междувременно беше пусната в активна употреба и друга версия, представена с подозрителна настойчивост в някои медии от хора, косвено съпричастни към експедицията. Тази версия с различни наюанси, общо взето, внушава следното: няма никакви мистерии, няма никакви "фараонски" погребения в Странджа, има древни рудници, от които още траките, а след тях и римляните, са вадили медна или желязна руда. А т.нар. гробница на Бастет под Градището е именно
такъв рудник. Толкова. Това е по-характерно за стила на някогашното Второ главно управление на ДС.
цитирай
3. анонимен - НЕ Е ПРОКОБА, А ....
25.02.2011 13:50
ТАЙНСТВЕНИТЕ СМЪРТИ
Всички материали по еспедицията били заключени в сейфа на бившия шеф на Главно следствено управление ген. Леонид Кацамунски
Първа жертва на прокобата стават войничетата, копали мистериозното съоръжение, което приличало едно към едно на тунела в Царичина. Те изхвърлили към повърхността тонове пръст, но не можели да работят повече от 15 минути. Ни в клин, ни в ръкав младите и здрави момчета получавали парези на крайниците, а бялото на очите им посинявало.
През фаталната 1981-ва се случват още много кобни неща. Групата се връща в столицата, за да анализира находките, но точно преди да замине отново, дъщерята на Първия внезапно умира.
След кончината й екипът остава без покровител. За да могат да продължат разкопките, племенницата на Ванга Красимира Стоянова се обръща за съдействие към тогавашния министър на минералните ресурси инж.Стамен Стаменов. Той им обещава хора и техника, за да стигнат до "кивота със скрижалите". На 26 август групата отново е в Малко Търново. Едва слезли от колата, към тях се затичал кметът на градеца: "Инж. Стаменов е починал!".
Иля Прокопов споменава, че е чул трагична история за търговец, чийто син умира в затвора заради съкровището на Сакар. А преди смъртта на "дамата с тюрбана" бившият шеф на служба "Културно наследство" Кръстю Мутафчиев сънувал страшен сън: от тялото му се вдига пара, а над него се вие орел. Той го приел като знак да спрат работата, ако искат да останат живи. (Хората от експедицията, открила гробницата на Тутанкамон, също разказвали, че сънували огромен орел над главите си, а после се разболявали от странна болест).
През същата година архитектът, разучил и трасирал терена за разкопките, катастрофира и няколко месеца е между живота и смъртта.
Инженер от София пък, който обиколил като турист Странджа, бил предупреден от граничарите да не се застоява много-много в района. "Който много се рови тук, умира!", казали му те.
Преди време специално за седмичника на народа Мутафчиев разкри, че проклятието на саркофага погубило и най-близкия му приятел - режисьора Стефан Харитонов, съпруг на известната актриса от Народния театър Жоржета Чакърова. Той го поканил да заснеме първия филм за загадъчното погребално съоръжение, без да подозира, че обрича приятеля си на мъчителна смърт. Няколко години по-късно Харитонов вдига температура 41 градуса, започва да бълнува и изпада в безсъзнание. Официалната диагноза е инсулт, но Кръстю Мутафчиев е категоричен, че режисьорът е станал жертва на "фараонската болест".
Материалните доказателства за същестуването на некропола били иззети от тайните служби и заключени в секретен сейф в бившето Главно следствено управление. За тях е знаел само генерал Леонид Кацамунски, братовчед на придворния зограф на Людмила Живкова Светлин Русев.
По свидетелства на бивши ДС служители чак до "нежната революция" обектът бил охраняван от спецвойски. Около него била вдигната и "жива ограда" от силно отровни пепелянки, отглеждани от узбеки, регистрирали фирми по 56 постановление в крайбрежната ивица от Созопол до Ахтопол. И ако случаен човек имал неблагоразумието да се опита да се провре през "съскащия" плет, влечугите веднага пускали в действие смъртоносния си език.
цитирай
4. анонимен - ЖЕНАТА КОТКА
25.02.2011 13:57
През 1981 въоръжени с карта, нарисувана върху кожа, и с инструкциите на баба Ванга, висши държавни служители, близки до Людмила Живкова, организират строго секретна експедиция в Странджа планина. Те търсят гробница на египетската богиня Бастет – жената-котка. 22 години след тайната експедиция, завършила със затвор за нейния ръководител, екип на bTV и част от участниците в тогавашните събития посетихме секретния обект. Освен за него и за богинята Бастет ще ви разкажем и за други мистерии на Странджа - Странната планина. За тази Непозната територия на България, в която християнството и езичеството се сливат.
цитирай
5. анонимен - ПРОКЪЛНАТОТО СЪКРОВИЩЕ.
25.02.2011 13:59
Групата получава разрешение и техника и започва да копае, като се води по нарисувана на кожа карта, на която имало някакво изображение. След години в свой труд Мутафчиев ще нарече това изображение "ребусът" и ще го разшифрова като астрономически архитектурен план на гробница, създаден по подобие на конфигурацията, която заемат звездите от съзвездието Цефей. Месеци преди експедицията обаче никой не могъл да разшифрова свитъка кожа, за който предполагали, че е иманярска карта. Отчаяни отишли при Ванга и тя им разказала следната легенда:

"Много, много отдавна високи стройни хора с черни коси и маски на лицата дошли по вода от Египет. Има гроб на жена, която държи жезъл от извънземна материя. На мястото има несметни богатства - злато, книги, оръжие - много! Има написана история и за миналото и за бъдещето на света. Нещата са закопани на шест места от роби, които били убити. Мястото е свещено."
Ванга посочила и къде се намира това светилище - до Малко Търново. В седловината Градище в Странджа планина, според легендите в една от камерите се намира гробница на богинята Бастет, жената-котка. Някои твърдят, че и сега нейно изображение може да се види в скалата над галериите. Един от запознатите е пенсионираният вече учител по история Янко Харбалиев, който навремето е водил проф. Велизар Велков, а по-късно и Александър Фол по местата с антични руини в района.
ВНИМАНИЕ - ОПАСНО!
цитирай
6. анонимен - ИСКАМ ДА ЗНАМ / не съм регистриран в сайта ви/
25.02.2011 14:11
"Няма по нихилистична нация от нас и заради това никога повече няма да бъдем цивилизация. Каквото сме били - били сме."
- че какво общо, ние българите имаме с траките? НИЩО. Нашите предци българите и славяните, траките, са ги изклали и малкото което е останало от тях ,са се заселили в тази земя.

"То тук е гадното, нямате ни национално самосъзнание, ни гордост, ни патос"
Имаме, но национално самосъзнание на българи, НЕ на траки.
цитирай
7. анонимен - ПРОДЪЛЖЕНИЕТО: ДАРИК радио
25.02.2011 14:20
Предаването "Афера" на "Дарик" отчете 133 разследвания за 3 години
07.02.2009 /18:11 Големина на шрифт: a a Отпечатай:

Единственото предаване за разследваща журналистика в българския радиоефир „Афера” на радио "Дарик" навърши тази седмица 3 години. За крехката възраст от 3 години успяхме да ви представим 133 разследвания, обобщава колежката Богдана Лазарова (на снимката) :

През първата година на „Афера” ви разказахме за изчезналия архив на суперполицая Никола Гешев, за червения терор от 1944-1949 г., за тайните на партийния архив на БКП.

Обяснихме къде се пази архивът на бившата Държавна сигурност, който всъщност не е унищожен, показахме как се приватизира Българската търговско-промишлена палата с всичките й външнотърговски дейности.

Само в ефира на "Дарик" и в предаването “Афера” слушателите научиха кой и защо свали Иван Тодоров-Доктора от сцената, как се източват 200 млн. долара от Българския морски флот, какви фирми и имоти притежават братята Маргини в България и по света и колко милиона са изнесли зад граница.

Разкрхме как "Софияленд" се оказа пощенска кутия на СИК за пране на пари, колко руски атомни бомби са направени с български уран от секретните 48 уранови мини в България, къде можем да си купим полоний 210 за 69 долара, колко всъщност са колекционерите в България, кой стои зад новата престъпна групировка “Монопола” и защо тя води нарковойна във Варна.
цитирай
8. анонимен - МЕДИИТЕ НЕ МЪЛЧАТ
25.02.2011 14:21
Частните колекции от антики - конфискация или легализация
От Христо Христов
С обявяването на "кръстоносния поход" срещу иманярската мафия новият главен прокурор Борис Велчев хвърли камък в блато, което от години не е обезпокоявано от никого и незаконната търговия за милиони с част от националното културно богатство на страна се върти под носа и безразличието на държавата. Поводът за започналата проверка стана поредният обир на музей, този път този във Велико Търново. Дезертирането на държавните институции по проблема с опазването и съхраняването на културно-исторически паметници и ценности стигна толкова ниско, че набезите на организираната престъпност в този сектор станаха особено дръзки и вече се посяга и към съкровищата, изложени от държавата в не дотам добре охранявани музеи. ...
цитирай
9. golden - Дали това "културно наследство" е
25.02.2011 15:48
наистина наше. Вярно е, че се намира на наша,българска територия, но ........дали
наистина е българска собственост. Наскоро четох в руския сайт за антични съкровища, че руснаците претендирали към арменците да им върнат някакво съкровище - /документ/, което се намирало на арменска територия. До колко обаче изнесеното в медиите е истина, нямам престава. Интересното ще е ако се докаже, че всичките съкровища намерени досега се окажат римски или нечии други изоставени през време на войните унас.
цитирай
10. rouzy - Направо ми настръхнаха косите, като прочетох постинга.
25.02.2011 16:44
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=242775

На този адрес се намират всички части на цялата история по ДАЛАВЕРАТА
" АНТИКИ - КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО" - България.
цитирай
11. dalida - О, golden, доказаха хората, че наследството
26.02.2011 09:41
каквото и да е, независимо от кой етнос е, щом ние си го намерим, то си е наше.
За културното наследство се говори много. Културата на един народ не се измерва само със съкровища. Културата - това е песенно творчество, религиозни обреди,
музикално творчество, занаяти, народолюбие и художествени произведения,оставени в наследство на поколенията в бъдеще.
Много от народите живяли на наша територия преди - в миналото, въобще не им е минавало през ума, че това което остане заровено в земята, някой може да намери. Особено траките, те не са вярвали, че умират. Тези "съкровища" заровени заедно с тях, са били там, за да им служат в "отвъдния" живот. С такава нагласа са били народите тогава. Днес погребенията са по-скромни в отношение - съкровища - златни предмети и други такива.
Така, че това "наследство" от древността останала на наша територия, по право си принадлежи на българите.
цитирай
12. kozme - Значи,
27.02.2011 16:14
1982 година влизат крадците на държавни пари в затвора и през 1989 излизат заради - добро държане и заслуги към държавата, която са крали.
Тогава кой спечели изборите - май бяха СДС, доколкото имам спомен. Значи СДС и БКП пърдят в едно гърне. СДС изкарват от затвора БКП / БСП и стават приятели - неразделни. Едни на други си правят услуги. Здравата ще загазим ако отново допуснем тези МОШЕНИЦИ да ни управляват. НИКОГА повече БСП и СДС - на власт!! Този път ще си помислим, когато се изправим пред урните.
Нищо лично, просто мнение.
цитирай
13. анонимен - Людмила продаде истинското злато
09.03.2011 20:24
на траките, взе милионите и се намери кой да я гътне.
После България фалира, Живков не можа да стабилизира икономиката и здаде багажа. За втори път България фалира при правителството на Иван Костов.
Третия път БГ фалира по време на правителството на С.Станишев, четвъртия път - беше по времето на тройната коалиция под шапката на президента.
Сега при правителството, което постоянно променя квоите министри, БVБорисов
и скрънзата Дянков, няма такава възможност България да фалира. Бюджета е свит, Дянков не дава пари за щяло и нещяло. Банките не фалират, а напротив - отчитат печалби. Милионерите не фалират, става по-богати. Средната класа се възражда, селските стопани се обзаведоха с вносни коли и високи вили. Студентите си живеят живота и хич не им пука. Непрекъснато се откриват нови работни места и чакат да бъдат заети. Частниците плащат високи заплати и не ги интересува държавната заплата каква ще е. Кризата направи богатите по-богати,
напълни тротоарите с автомобили, паркингите са препълнени също, по пътищата колите се двежат непрекъснато / бинзина бил скъп а? / как става този номер?
Бензина скъп - 2,55лв/литър, а колите не спират, една след друга, по пътищата - катастрофи. Избиват се като на война. Не ни нтрябват войни, те шофьорите сами ще се избият по пътищата. БЕДЕН БИЛ БЪЛГАРИНЪТ, а кола до кола, нови вили
- цели хотели стоят селяните - земеделци. Рибарите вдигат къщи - палати, щото били много бедни.
Не е беден българинът - не е беден. Той просто е свикнал винаги да плаче и да се оплаква. Ако е беден - колите ще слязат от тротоарите и ще се приберат в гаражите и няма да се карат.
ако българинът е наистина беден - няма да се вдигат къщи - дворци.
няма да се купуват скъпи автомобили, няма да се харчат луди пари за скъпи дрехи, обувки по 250 -450 лв.,че и повече.
БЪЛГАРИТЕ НИКАК НЕ СА БЕДНИ.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031