Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2011 14:18 - ДАЛАВЕРИТЕ НА МАФИЯТА
Автор: golden Категория: История   
Прочетен: 5739 Коментари: 7 Гласове:
22

Последна промяна: 23.02.2015 23:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                   ИЗМАМИТЕ довели до ДАЛАВЕРИТЕ

Капанът "САПАРД", финансови измами, скандали, Белене, земеделски сдружения, животновъдски съюзи, всеки,който се е добрал до европарите,се е изкушил да си подобри жизненото равнище на база държавни и европейски помощи. САПАРД все още е актуаалната касичка за източване на европари.

Държавен фонд "Земеделие" получават милиарди евро пари,но само отбрани земеделци и животновъди се радват на тези помощи. Дребните и малките производители нямат достъп до тези пари,защото нямат 5 000 евро,за да бъдат одобрени техните бизнес планове.


image

Нормалният бизнес, трябва да стои на няколко ръце разстояние от държавни програми и от държавни пари, независимо дали от собствената държава или от прехвалените европейски програми. Всеки договор с държавата и нейните местни органи и наднационални съюзи е бомба, която може да се взриви ненадейно, години след като договорът е приключил. Даже след като изтекат всички давностни срокове. Лошото е, че риска "държава" не можеш да застраховаш.

Наред с финансовия компонент неравноправните отношения на бизнеса с политическите чудовища крият и наказателни опасности. Т.е. ако се полакомиш да ползваш парите на държавата, поемаш риск 5 години. И след като си получил субсидията, държавата може да те погне да върнеш полученото заедно с лихвите и глобите,и ако не спазиш " уговорката" да се окажеш зад решетките. Има десетки проверки, унизителни процедури на разпити и експертизи, съществуват черни списъци на заподозрени и медийни методи за предварително опозоряване, които чакат всеки захапан от мултинационалната машина за разследване на финансови измами. Тежко на онзи, който си помисли, че понеже не е измамник, за него не е заплаха машината за репресии, направена да гони измамниците".

Изгодни ли са държавните помощи?

Вземете европрограмите, които обещават до 50% подарък от стойността на вашия проект. Възбуждаща е мисълта да съградиш завод за милиони и да получиш един-два милиона подарък от Европа.

778 милиона евро вече са подарени само по САПАРД за субсидии по 2314 проекта. В България има над 100 души евромилионери (хора, получили над 1 млн. евро на глава от европейски субсидии). Сиренцето в капана на САПАРД е сочно. Но преди да го захапеш, трябва да развържеш кесията - разходи по проекти, разходи по консултанти, разходи по държавни такси, след като проекта е завършен, чиновниците го " приемат", одобряват и накрая като притеглиш цялата документация по САПАРД, излиза че бумагите тежат цели 10 -12 кг. Освен изхарчените предварително пари по разни институти, не се знае дали проектът ще бъде " одобрен" от комисията ( банда чиновници) и ще бъде представен на Европа.

Сложете лихвите, разходите и нервите за тичане по ведомства и от забавянето (заради акредитиране, ревизии, замразяване, препроверяване). Пресметнете риска проектът да се окаже "съмнителен", а субсидираният - "заподозрян" и преследван (а през седмица някой напомня, че "Брюксел чака бързи присъди"!).

Кой влиза в " капана"?
Само тези фирми, които не са обвързани с ошфорки, държавни поръчки и частни фирми.

Струва ли си?

Може би, ако кандидатът е многомилионна фирма от "стара" Европа - тя хем има опит, хем буди по-малко "съмнения". Но за българи държавните програми са твърде опасни.

Аферата.

Сагата започна през февруари 2007 с ареста на седем души, сред които Марио Николов и Людмил Стойков, известен като спонсор на последната изборна кампания на президента Георги Първанов. Аферата с внос на стари машини за месопреработване, които са декларирани като нови, беше разкрита след сигнал на службата за борба с финансови измами в Европейския съюз (ОЛАФ).

През януари 2008 г. прокуратурата прекратява обвинението в организирана престъпна група по отношение на Людмил Стойков, а през юли внася обвинителния акт в съда срещу Марио Николов и още осем обвиняеми.

Следват многократни отлагания по различни причини, най-често заради нередовно призовани и болни подсъдими.

Както винаги, това е практика, подсъдимите докато са на свобода са живи и здрави, но влязат ли зад решетките, се разболяват и адвокатите им помагат да са отново на свобода. Парадокс, но досега няма наказателно дело, което да е разбулило паяжината - измама с европейски пари пред медиите.

Случаите от групата на нарушенията или съмненията за измами влизат в прокуратурата. Тези, за които са установени административни нередности, се изпращат в агенцията за държавен финансов контрол.



Белене ( б.затвор белене и локвата белене)

117 милиона евро са източени от АЕЦ “Белене”
Огромни злоупотреби при подготовката за строителство на АЕЦ “Белене” до 2009 г. се разкриват в одит на НЕК. Това даде повод на СДС и гражданския комитет против АЕЦ “Белене” да поискат незабавни арести.


Пробойната е открита при сделка за 205 млн. евро, в която старо оборудване от площадката на АЕЦ “Белене” е продадено на руската ЗАО “Атомстройекспорт” (АСЕ). Според предоставените справки НЕК е издала фактури за плащания от АСЕ за едва 87,6 млн. евро. За 117 млн. евро не са представени счетоводни, митнически и други документи.

В момента договорът за АЕЦ "Белене" е като "Русия - Виетнам" или "Русия - Иран" - каза м. Трайков пред в.Труд.

Трайков коментира и информацията за злоупотреби и безследно изчезнали близо стотици милиони евро при работата по проекта за втора атомна централа с думите, че има документи, че 107 млн. евро са отишли само за разчистване на площадката на АЕЦ.


“Ето този гьол е струвал на държавата досега 800 млн. лв.” Така през март 2010 г. Бойко Борисов определи проекта АЕЦ “Белене”.

image
Година по-късно гьолът вече е доказано блато за данъкоплатците, в което са потънали стотици милиони от техните пари. И едновременно с това той е пълноводна река за консултанти и строители, обрасли проекта. Като в задачата за басейна, но с обратно условие - как да го изпразним, докато го пълним.

На петата година от фанфарното си начало “Белене” се превръща в най-яркия пример на българския преход - за нагло източване на държавата.

И няма как - заченат в грях и държан на тъмно - този проект да стъпи на нормална писта и да се превърне в печеливша (и безопасна) инвестиция.


Лъжи, лъжи, лъжи

Но за необходимостта от централата, за това колко ще струва токът от нея и дали тя ще се изплати, ни лъжат.

Първа лъжа – без АЕЦ “Белене” ще има недостиг на ток

Стара и брадясала лъжа. Повтаря се вече над 10 години. Най-напред т. нар. ядрено лоби в България излъга за недостиг на ток, когато тръгнаха да закриват първите два блока в АЕЦ “Козлодуй”. След това, като затваряха блокове 3 и 4, енергийната мафия пак плашеше, че ще има недостиг на ток. Видя се, че това не стана. Нещо повече – с двата блока 5 и 6 АЕЦ “Козлодуй” произведе пак толкова ток през следващите години, колкото и с 4 блока. За първите 3 месеца на 2011 г. АЕЦ “Козлодуй” е произвел рекордно количество ток в историята си. Има графика за това в сайта на централата, сравнение назад до 2001 г.

Излиза, че България е поддържала скъпо 4 и дори 6 блока, когато може да произведе същия ток и с два блока. Нещо ни будалкат да строим грамадни мощности, които да не работят с пълен капацитет. Ама държавата плаща заплати, доставки, поддръжка.

Сега ядреното лоби плаши, че до 2015 г. у нас трябва да бъдат спрени между 1700 и 2100 мегавата тецове заради екологични изисквания, а на тяхно място щели да влязат нови “само” 1100 мегавата. Но България има общо 11 200 мегавата мощности за производство на ток, около 30% от които изобщо не работят - т. нар. студен резерв (по света държавите поддържат около 15% такъв резерв). Мощностите са описани на официалната страницата на министерството на икономиката и енергетиката.

Българинът погрешно си представя, че икономическата мощ идва от такива производства. Австрия е забранила ядрената енергетика, а е 12-та в света по богатство.

Втората лъжа е - че ако не строим АЕЦ “Белене”, “руснаците” няма да ни удължат живота на блоковете в АЕЦ “Козлодуй”.

Още една голяма лъжа
, независимо дали е от невежество или съзнателна. Защото удължаването на живота на двата реактора в Козлодуй зависи от българската Агенция за ядрено регулиране, а не от “руснаците”. Възможно е т. нар. руснаци да правят въртели с разни доставки, поддръжка и ремонти, но разрешението за удължаване не зависи от тях.


--------------------------
Спорт - тотото и врътките с него.

Че има измама при тегленето на джакпота, и децата знаят.

Сферата и топките

Кой печели джакпота от тотото и има ли врътка?Сферата, в която се завъртат топките, със сигурност може да се манипулира. Машината е създадена от човешка ръка, което означава, че този, който е наясно с механизма й, знае и как да я „омагьоса” така, че да се паднат „верните” числа. С напредването на технологиите със сигурност е била измайсторена и някоя джаджа, която да подбира топките.

Навсякъде по света щастливецът, спечелил джакпота, се огласява публично, разказва се неговата история, той се явява по телевизията с просълзени очи.

У нас – самоличността на печелившите се пази в тайна от съображение за сигурност или има нещо друго - не бива да се знае истинският притежател на парите.
Но докато я има тази анонимност, винаги ще го има и съмнението спечелил ли е изобщо някой. И ако е така, кой печели?

Кой гълта милионите?
„Магията” с цифрите взриви обществото ( номерът с еднаквите числа, в две поредни тегления) и хората за пореден път се убедиха, че в този живот няма нищо случайно, а големите пари не са за простосмъртния българин, решил да играе комар с държавата.

Така например, много хора се питат - как така бившата шефка на Спортния тотализатор Ирена Кръстева стана толкова богата за кратко време?

Ако пък случайно ти, обикновеният човек, по чудо улучиш числата, джакпотът веднага се преполовявал, като от Спортния тотализатор обявяват още един печеливш. В случая с наградата от 5 милиона, „щастливците” ще са повече, за да може печалбата да се подели поне на пет. Но шансът да улучиш шестте числа пада до минимум, ако е вярна онази врътка по-горе за топките и сферата. Фишовете са проверени преди тегленето и се избира комбинацията, на която никой не е заложил.

А хората са наивни и вярват, че ще спечелят.
Но, държавата така лесно пари не дава.
Преди десетина години, когато някой улучеше шестица, цяла България научаваше кой е и от къде е. Но, днес тези данни се пазят в тайна и повечето от участниците се досещат защо.

Да се върнем на тайнствените самоличности, които вече толкова години печелят ли печелят от шестици, а имената не им знаем. Кои са тези хора, къде са? Случайни ли са? Има ли изобщо орган, който да ги проверява и да ги съобщава публично, дали не се познават с някой от комисията? Дали изобщо се води архив на спечелилите, и дали те не се повтарят всеки месец или година?

Просто въпроси, на които отговорът никога няма да чуем.

източник: Архиви.







Гласувай:
22


Вълнообразно


1. andri - Прокуратурата по времето на БСП,
10.06.2011 14:59
бяха хората на бившето правителство - несменяеми и недосегаеми.
Обаче, ГЕРБ спечелва изборите и започва подмяната на прокурори, съдии, управители, президенти на фирми и.....си спечелиха врагове - тези които ограбиха народа, докараха го до просешка тояга, днес исправят снага и правят митинги срещу герберите. Ох, другари и другарки - герберите ще ви вземат кокалчето и ще ви намерят работа. От това ли ги е страх бившите комунисти - да не би някой да ги накара да работят?
Хубаво беше по времето на " тато" никой не работеше както трябва, но се ползваше с превилегии. Това време отмина. Сега е друго и още промени ще стават, но никога комунистите няма да си дадът собствеността за да стане отново държавна и другите да се възползват от "кървавите им пари", добити чрез измами, далавери, корупция и убийства.

-----------------
цитирай
2. marley - Обвиняеми има, осъдени - няма
10.06.2011 17:35
През януари 2008 г. прокуратурата прекратява обвинението в организирана престъпна група по отношение на Людмил Стойков, а през юли внася обвинителния акт в съда срещу Марио Николов и още осем обвиняеми.
-----------------------------------------------
Трайков коментира и информацията за злоупотреби и безследно изчезнали близо стотици милиони евро при работата по проекта за втора атомна централа с думите, че има документи, че 107 млн. евро са отишли само за разчистване на площадката на АЕЦ.
--------------------------------
ЕК постоянно ни порицава, че съдебната ни система е корумпирана.
Както е сега, всеки високо платен адвокат лесно може да измъкне и най-големият престъпник и никой съд не може да го осъди, заради - корупцията.
цитирай
3. marley - Още :
10.06.2011 17:42
против -
АЕЦ Белене

"Синята коалиция" най-вероятно ще се готви за вот на недоверие, ако се подпише проектът АЕЦ "Белене".
--------------------
лошото на някои политици - опоненти е, че първо говорят - след това мислят - присъщо на глупаците.
цитирай
4. marley - Медиите също не падат по-долу
10.06.2011 17:46
кой ще пусне най- голямата "бомба" в пресата? - медиите
кой ще наговори куп глупости - медиите
те са тези които объркват мнението на народа за да противопоставят своите и чужди мнения, но без да вникват в "проблема". защото "белене" е най-големия проблем създаден с помощта на българските :
1. президента Първанов
2. премиерът Станишев
3.лакомията на олигарсите, "работещи" в България и срещу България.
цитирай
5. penchoan - Както предишните, така и днешните ...
11.06.2011 02:25
Както предишните, така и днешните управляващи търсят начин не да инвестират и печелят, а начин да откраднат. Време е България да се откаже от ядрената енергетика, но откъде ще сучат паразитите от ядреното лоби?
За спорт тото е ясно, че се правят фалшификации. Имаше един случай, когато две поредни тегления излязоха еднакви числа - нещо практически невъзможно. Има няколко възможни сценария:
1/ Тегленето не се извършва в реално време, а много преди това и се пуска запис
2/ Изтеглят се повече от 6 числа, докато излязат предварително избраните, като се излъчват на запис само избраните 6 числа.
Тогава, обаче се изисква съучастие на цялата комисия.
3/ Печелившите числа се попълват след изтегляне на тиража и отрязъците се вмъкват или подменят от съхраняващите отрязъци В и С. Този е най-вероятния начин за измама.
цитирай
6. dalida - Най - вероятния начин за измама
12.06.2011 09:40
анонимен написа:
и най-вече с т.3. Случвало се е и преди "демокрацията".

-------------------------
иначе, откъде ще знаят печелившите числа? Трябва да има някаква, врътка.
цитирай
7. golden - богатство
19.06.2011 10:51
metoovch написа:
Цитирам:-"Българинът погрешно си представя, че икономическата мощ идва от такива производства. Австрия е забранила ядрената енергетика, а е 12-та в света по богатство." За какво богатство става дума или за обикновен популизъм?Прегледай се, че нещо не ми звучиш добре!

---------------------
вече казах, че това не е популизам - това са световните статичтически данни. Всяка държава която не е била комунистическа, с ограничени възгледи и номенклатура, е във всяко отношение много по-добре от бившите комунистически държави. Не си заравяйте главите в пясъка, а вижте европейските и американските водещи държави в икономиката. Нямат пипане. Капиталовите им пазари са навсякъде. Америка има освен капитали вложени в Европа, Азия, Африка и островите има капитали и то крупни в Китай. Китайската икономика е в окаяно състояние, защото китайските олигарси не влагат богатството си в страната а извън нейните граници. Тук нещата са подобни на китайските, защото десетилетия наред командваха комунистите а след тях и социалистите, които никак не са бедни на ресурси и на капитали в западните банки - не у нас.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930