Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2011 10:31 - ПОЛИТИЧЕСКИ БОРБИ ЗА ВЛАСТ
Автор: golden Категория: История   
Прочетен: 7867 Коментари: 10 Гласове:
15

Последна промяна: 23.06.2011 15:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
            БИТКИТЕ НА ВЪТРЕШНИЯ ПАЗАР - БЪЛГАРИЯ

                             Политически борби за власт



Историята на 2001 година. Политиката и съдебната система зациклят.

Вече втора седмица държавността у нас е буквално в нокдаун. Войната между прокуратурата и изпълнителната власт тече с пълна сила. Двата враждуващи лагера пуснаха в ход освен огромните си властови ресурси и всякакви непозволени средства.

Вицепремиерът Николай Василев бе привикан в прокуратурата на разпит по дело за подкуп. Хората на Филчев започнаха да душат около минали деяния на двама заместник-министри на правосъдието. Единият от тях - Марио Димитров, вече е обвиняем за престъпление по служба и искане на подкуп. СДС се раздели на два враждуващи лагера и е на път да се разцепи покрай съдебните скандали. Накрая правителството, а едновременно с това и Надежда Михайлова предложиха промени в конституцията, които целят главно свалянето на Филчев. Цялата " игра на нерви" бе с цел дестабилизирането на съдебната система и изкарването и от релси за дълго време.

Съдебният трилър от януари 2002 г. бе само генерална репетиция за започналите през юни властови войни, в които участват правителството, парламентът, съдебната власт, а неявно(скрито) и мощни икономически лобита.

„Играе се с непозволени средства, очаквам още удари под кръста", заяви министърът на правосъдието Антон Станков ден след като прокуратурата погна заместника му Марио Димитров и той бе принуден да констатира, че Филчев води война срещу правителството. Станков съзнаваше рисковете на опитите да изземе част от властта на главния прокурор още при изработването на закона. Тогава се появиха публични сигнали, че тайно се проверява целият управляващ екип на правосъдното министерство.

На 19 април в деловодството на Народното събрание постъпи проектът на правителството за изменение на Закона за съдебната власт.

ПРОМЕНИТЕ
Промените предвиждат - орязване на някои права на главния прокурор и увеличаване на властта на министъра на правосъдието. Възстановява се закритата от СДС Национална следствена служба. Тя ще администрира 28-те следствия в страната, ще разпределя парите и ще отговаря за дейността на всички следователи. Шефът на следствието пък ще предлага на Върховния съдебен съвет за назначаване директорите на окръжните следствия. Досега това право имаше само Никола Филчев.

МАГИСТРАТИТЕ
Проектът на правителството предвижда още да се създаде Национален институт по правосъдие към министъра, в който ще се обучават кандидатите за магистрати. Завършилите магистратското училище ще бъдат назначавани с предимство в съдебната система. Всички магистрати пък ще подлежат на атестация след конкурс. Освен това прокурорите, съдиите и следователите ще бъдат задължени всяка година да декларират имущественото си състояние. Според министър Станков тази мярка ще има антикорупционен ефект

ИНТРИГИТЕ
Станков и компания бяха наясно, че с козметичните промени в закона няма да засегнат особено несменяемия и недосегаем според конституцията главен прокурор. И им остават два избора - или да търсят легален начин за отстраняването му, или да се съобразяват с него до редовните парламентарни избори през
2005 г. Тъй като мандатът на Филчев изтича 8 месеца по-късно от този на парламента.

БОЙКО БОРИСОВ
След като бяха пуснати задържаните от печатницата за фалшиви пари във Варна и скандалният кмет на Галиче Ценко Чоков, главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов изля пред медиите гнева си срещу неработещата съдебна система. „И питам аз част от следствието, или тази прокуратура, или съдиите, които дават такива оправдателни присъди - част ли са от гражданското общество? И ако имат мандат, имат несменяемост, имат имунитет - имат за пред нас, тъй като ние не можем да контролираме, записваме, проследяваме тези престъпни действия на подобни хора", тропна по масата генералът.
Прекият му началник Георги Петканов уточни, че магистратите имат имунитет само по повод на образуване на наказателно производство срещу тях. И могат да бъдат подслушвани, но „трудно се намира председател на окръжен съд, който да разреши подслушване на негови колеги" Още по-радикална идея поде ген. Борисов, който заяви, че прокуратурата трябва да премине към изпълнителната власт. „Не може едно правителство да се бори с престъпността, а всъщност лостовете да не са в него", аргументира се главният секретар на МВР пред в."Сега".


ЗАЩИТАТА
След бързото приемане на съдебния закон и заплахите за властта й Върховна касационна прокуратура задейства своя личен сценарий.

Н.ФИЛЧЕВ
„Прокуратурата не може да принадлежи на управляващата партия и правителството, защото ще се превърне в инструмент за разправа с политическия опонент. Предназначението на прокуратурата е да защитава гражданите от посегателствата както на престъпния свят, така и на изпълнителната власт", обявяват Филчев и подчинените му.

ЕС
Според кабинета необходимостта от промени в конституцията произтича от бъдещото пълноправно членство в ЕС. Според повечето наблюдатели обаче промените са изготвени ударно и се появяват в подходящия момент на битката срещу прокуратурата.

ПРОКУРОРИТЕ

Прокуратурата е като домашното куче, което пази къщата-държава. Лае, предупреждава и е естествено, че тези с лошите намерения не му се радват много. Никой не обича прокуратурата, защото това е единственият орган по конституция, който може да поддържа обвинение и да го доказва в съда. Единият вариант е да извършваме проверки при постъпили сигнали за престъпление и да понасяме негативите от това, другият вариант е да не работим, да не извършваме проверки и да си нямаме неприятности.

През тези години на прехода всички сме свидетели колко правителства се смениха. При всички тези смени, ако прокуратурата е към изпълнителната власт, нормално е да обслужва тази власт и да разчиства сметки с предишната, което не е в полза на обществото.

Корупцията е един от най-сериозните проблеми на държавата, тя не е сред обикновените хора, а сред овластените.

Ако прокуратурата е към изпълнителната власт, това не би позволило да се разследва каквото и да било, извършено от високите етажи на властта. Когато министърът ти е началник, можеш ли да тръгнеш да го разследваш, ако е извършил престъпление? Просто звучи несериозно. Дори сега, ако „пипнем" заместник-министър, се надига вой, а какво остава, ако станем техни подчинени.


В Италия операцията „Чисти ръце", която обхваща над 3 хиляди души, все известни политически личности, успя да се проведе от Антонио ди Пиетро в момента, в който прокуратурата се отдели от изпълнителната власт и премина към съдебната.

НЕ Е ВЯРНО ЧЕ........
Не е вярно, че прокуратурата има много власт.


Всичко по-важно се решава от съда - от налагане на ограничителната мярка до обвинителния акт на прокурора. Прокуратурата сделки не може да разваля. Ние бихме могли да искаме (ако сметнем, че има основания, съгл. чл. 27 от ГКП) от съда той да развали евентуално сделките, ако прецени, че наистина има нарушения. Т. е. един път се прави преценка на случая от съответния орган на изпълнителната власт, втори път - от съответния прокурор, и накрая окончателната преценка се прави от съда.

Прокуратурата е по-затворена институция, естеството на работата ни е такова, че не е редно да изтича информация преди да е изготвен обвинителен акт.

В същото време тиражираните от медиите успешни операции на МВР - като контрабандния канал за бяла техника, за черна, за леки автомобили, канала за цигари във Видинско и пр. - около 80-90 процента от успеха на тези акции се дължи на прокуратурата. Така че и ние имаме заслуга за това, че Бойко Борисов стана всенароден любимец.

Целта на тази " война" е -
Целта е да се отклони вниманието от мизерията на хората.

(същата " война" се повтаря днес в 2011 г, Сергей Станишев - бившият премиер - срещу правителството на същият този Бойко Борисов - любимеца на народа).


Възраждат се идеи от времето на тоталитаризма. Тогава прокуратурата беше част от изпълнителната власт, а следствието - към милицията. Ако и сега се тръгне към това, тези дела, които настоящите управляващи искат да се движат, ще се движат, а другите няма.

Носталгия по Моралния кодекс на комуниста

Има и един доста комичен елемент - в проекта се говори за Етичен кодекс на съдии, прокурори и следователи. Дори когато се назначава магистрат, той ще бъде преценяван чрез този кодекс. Смятам за обидно да се казва на магистратите кое е добро и кое лошо.

Та те ако не могат да направят сами преценка, значи не могат да бъдат и магистрати. Предвижда се и дисциплинарна отговорност за нарушение на този кодекс, с което той става абсолютен аналог на Моралния кодекс на комуниста.

И преди, и сега предложенията се правят от лаици, има един юридически неграмотен човек, който все дава юридически съвети и дори настоява той да привиква юридически провинилите се лица.

Връща се старият синдром от Живково време всеки да се занимава с това, което не му е работа.

В същото време има отпор на правото на прокурора да сезира съмнителни сделки. А това е най-нормалното нещо в една страна, където приватизацията години наред беше грабителска, не вярвам сега да е по-различна, някои договори определено имат привкус на престъпление.

ОТМЪЩЕНИЕ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ
Прокуратурата разшири действията си срещу правителството и в полето на приватизацията. Магистратите изпратиха писмо до Агенцията по приватизация, в което настояват за разваляне на крупни приватизационни сделки.

Козовете на Филчев:
1. Поправката в Гражданско-процесуален кодекс, с която се възстановява правото на прокуратурата да участва в граждански процеси, да разваля сделки (включително приватизационни), да предявява искове, ако е нарушен държавният интерес.
2. Вече е водил тази игра, голямата репетиция беше при свалянето на правителството на Костов.
3. Предупрежденията на Венецианската комисия, че с поправките в закона за съдебната власт министърът на правосъдието иска да узурпира повече власт и така нарушава принципите на демокрацията.

ПРАВИТЕЛСТВОТО
Козовете на Станков:
1. Силно депутатско и вестникарско лоби.
2. Приватизатори от всички цветове, които ще се обединят срещу опитите на прокурора да иска преразглеждане на сделки.
3. Временният съюзник Бойко Борисов, който защити идеята, че мястото на прокуратурата и следствието трябва да бъде в изпълнителната власт.

МНЕНИЕТО
на Севдалин Божиков, заместник-министър на правосъдието

Единият модел
е прокуратурата да бъде част от изпълнителната власт. Така е в САЩ, Германия, Франция. Там министърът на правосъдието или негов заместник изпълнява функциите и на държавен обвинител.
Другият модел е прокуратурата като част от съдебната власт. Така е у нас, в Италия и в някои източноевропейски страни. Има и
трети модел, който се прилага в Македония, Русия, Унгария, Полша. Там прокуратурата е самостоятелна институция извън съдебната и извън изпълнителната власт. Главният прокурор се избира или от правителството, или от парламента. Той подлежи на парламентарен контрол и може да бъде сменен във всеки момент.


Историята на 2002 година.

Премиер и президент се надпреварват да си правят номера. Кой ще извлече повече дивиденти от взаимното накисване пред света?

ПЪРВИТЕ ДВА УДАРА ПОД КРЪСТА
на ПРЕЗИДЕНТА

Първанов бе поставен за първи път в твърде неудобно положение, когато при посещението си в Русия бе изненадан от домакините с новината, че българското правителство е взело решение да изпрати оръжие на Грузия. Тогава някои чужди агенции обясниха липсата на информираност на нашия президент със задкулисен заговор между министрите Соломон Паси и Николай Свинаров и американското посолство в София, насочен срещу Русия и българския държавен глава. Пак по време на тая визита Първанов обра негативите заради това, че българското правителство „не намери начин да влезе в елементарен експертен диалог и да изложи пред Русия контрааргументите на българската страна относно сделката за „Булгартабак" (по думите на президента).

Едва свестил се от първия удар, Първанов бе принуден отново да се черви. Отиде в Брюксел твърдо решен да убеди еврокомисарите, че 3-и и 4-и блок на АЕЦ „Козлодуй" трябва да работят до 2008 - 2010 г. Като автор на план за оздравителна програма на АЕЦ Първанов бе достатъчно подготвен с аргументи в защита на тезата си.

Но така и не му се удаде възможност да я изложи, тъй като го сюрпризираха с новината, че правителството в родината му е взело решение да закрие блоковете преди приемането на България в ЕС. Пак тогава българският държавен глава научи, че и парламентът ни е гласувал „с уникален консенсус" резолюция, обвързваща спирането на реакторите с датата 2006 г., макар и с ултимативната уговорка, че „първо искаме ясна дата за влизането ни в ЕС, след което ще изключим и блоковете".


Кой и защо му скрои шапката на президента?

Генералите в БСП би трябвало да са доволни от ситуацията, в която е поставен Първанов. Те му предрекоха възмездие, още когато той заяви, че няма да бъде президент-бесепар, и заедно със Симеон засаждаше дръвчета пред НДК по време на априлската Седмица на гората.

Някой прекъсна амбициозния устрем на Първанов тъкмо когато той започна важните международни совалки: от Вашингтон през Залцбург до Русия и Брюксел. Обиколката от единия до другия край на света даваше шанс на президента да се издигне във висш ранг на международен посредник в смутните времена на терористични заплахи.


Цената на устрема към ЕС

Според някои чужди агенции еврокомисарят Гюнтер Ферхойген има голяма заслуга за сблъсъка между българските държавни институции

Поредният сблъсък на държавните институции у нас е лесно обясним от геополитическа гледна точка. Преди срещата в Прага на всички министри от страните кандидат-членки за ЕС и НАТО, които оглавяват стратегически важни ресори - енергетика, съобщения, икономика, финанси, им е крайно трудно да балансират между интересите на големите страни. Всички правителства през последните 12 години у нас отлагаха решението за стратегическите приватизационни сделки (БТК, „Булгартабак", енергетиката). Затова на сегашните управляващи не им е леко. Мястото на Милко Ковачев никога не е било толкова неудобно преди. Защото се разбра, че и у нас ще стане като в страните от ЕС - който приватизира енергетиката ни, той ще може да сваля и качва правителствата.


КАКВО ИСКА ЕВРОПА
АЕЦ „Козлодуй" се превърна в разменна монета за Европа. Западни фирми, строили реактори в големите страни на Стария континент и финансиращи изборните кампании на тамошните партии, искат от техните правителства да ни натиснат да затворим нашите реактори, за да ни продават техния ток, но на многократно по-висока цена.

ПОУКАТА И ДИВИДЕНТИТЕ
Интересна е ролята на Симеон във всичките тези събития. Верен на стила си, той се направи, че не вижда разлика в позициите на парламента и кабинета относно АЕЦ.
По принцип плановете на Симеон не са лесни за разчитане. Стилът на секретност е наследил от баща си. Цар Борис III е имал последната дума при вземането на всички важни решения, но разпорежданията си е давал пред толкова малко хора, че ако не е бил Богдан Филов да си води дневник, днес нямаше да се знае за ролята му в някои съдбовни събития.

В известен смисъл би могло да се каже, че и Симеон, и Първанов извлякоха дивиденти от скандалните ситуации. На президента бе даден урок да не надскача правомощията си. От друга страна, Първанов спечели от войната, която правителствени люде му обявиха - хората вече го приемат като дисидент във властта и ще го дистанцират от грешките на управляващите.



ЧЕРВЕНИЯТ ПРЕВРАТ ПРЕЗ 2003 година.
Точно когато всички очакваха Сергей Станишев да пристъпи към извършването на преврат с демократични средства и след триумфален успех на едни предсрочни избори да въдвори социалистическа власт у нас, през 2003-а се случи нещо неочаквано за него - деветоюнски вътрешнопартиен преврат.

Плевенският кмет Румен Петков успя да мобилизира всички структури на БСП в своя подкрепа. Така той свика извънредно заседание на конгреса. Формалният повод бе необходимостта от вътрешнопартиен дебат дали да не се търси съчетаване на кметските избори с парламентарни.

До замислените предсрочни парламентарни избори социалистите обаче така и не можаха да се доберат. В депеша, получена веднага след конгреса, Петков получи директива от Социнтерна да изчака още една година с взимането на властта. Така България остана за царя, а София падна в плен на Бойко Борисов. За да се върне начело на партията, Станишев се опита да потърси подкрепа от Първанов. Оказало се обаче, че президентът му бил изтрил телефонния номер от джиесема си и предпочел да остане на гласова поща. Операторката от централата повтаряла с монотонен глас: „Вие се свързахте с президентската република България, държавният глава и премиерът обсъждат следващите промени в конституцията..."


СДС
След извънредната конференция на СДС на „Раковски" 134 сякаш е паднал гръм. Коридорите са пусти, единствено в Службата за стратегически анализи на Панайот Денев кипи труд. Новото ръководство все още не е заело кабинетите, старото - все още не е опразнило чекмеджетата на бюрата. Определено конфузен момент. Надежда Михайлова си оплете кошницата. В последната телевизионна „Панорама" тя закачливо отклони въпроса дали е вярно, че стяга куфарите за Брюксел, където ще наследи поста на Станислав Даскалов като български посланик към ЕС.


Създаването на управление тип силна ръка.
ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ


Всички са убедени, че най-късно до Йордановден ще гръмне вестта за разпускане на парламента. Изтеклата информация за подслушваните разговори на президента с лидери на БСП и ДПС недвусмислено показа каква е „темата на деня": Кой да оглави служебния коалиционен кабинет, кои да са министрите и кога е най-добрият момент за излизането му на светло.
Финансовият пакет по разширяването (размерът на директните плащания по Общата селскостопанска политика на ЕС) все още е разчетен единствено за още 10 новоприети страни. Т. е. България и Румъния си остават извън сметките на съюза. За миналата година ЕС отпусна на България 300 млн. евро - нито лев повече от транша от предишната година.

Припомняме си думите на датския премиер Андерс Фог Расмусен, който каза тогава на страните кандидатки: „Внимавайте как изпълнявате условията ни, тъй като през 2007-а може и въобще да няма кръг на разширяване."

2003-а бе най-тежката година за министъра с име на мъдрец.
Соломон Паси изгуби чувството си за хумор и стана заядлив, нещо нетипично за него. Откровението му, че „Президентът Първанов може и да е пръв в Перник, но никога няма да е пръв в държавата, да не говорим за Европа", бе цитирано от няколко световни медии в подкрепа на тезата им: „Какво искате от страна, в която лидерите й се обиждат на „селянин"?"

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ 2003 година:

През 2003-а правителството повиши заплатите в бюджетната сфера с нови 6%, а пенсиите със 7% . Увеличенията обаче влязоха в сила от 1 юни, така че реалният им размер е приблизително равен на нула, като се приспадне процентът на инфлация, натрупана през годината. Минималната заплата скочи с 10 лв. и вече е 120 лв. Безработицата отново е около 18%, тъй като програмата „От безработица към заетост" приключва в края на 2003-а, а от нея се възползваха едва 30 на сто от хората без работа.

И през 2003 година правителството доказа на хартия, че нищо не е в състояние да наруши финансовата стабилност на държавата на макроравнище. Постигнахме икономически ръст от 5.3% от брутния вътрешен продукт (БВП), който през 2003 г. беше 4.5%. Инфлацията спадна от 4,0% на 3.5%. А дефицитът от 0.7 % беше занулен.

Очакването, че в края на 2003 г. рейтингът на МВР ще пострада сериозно след излизането на Бойко Борисов от системата, не се оправда. Бившият шеф на РДВР - Бургас, ген. Красимир Петров, който го наследи на поста главен секретар, изпълни заканата си да постави на колене бандитите. Масираните полицейски акции и нулевата толерантност към мафиотите доведоха до спад в регистрираната престъпност с 34.2%. Според докладите на МВР България вече заема второ място в региона с близо 50% разкриваемост. За това донякъде допринесе и фактът, че полицаите бяха разтоварени от трудоемката работа по дознанията.

След връщането на следствието под шапката на МВР работещите там се оказаха буквално зарити със стари случаи. За бъркотията в столицата допринесе и фактът, че Софийският централен затвор изгони Столичната следствена служба от своя терен. Мястото, на което тя се помещаваше, беше реконструирано и превърнато в луксозни затворнически килии.

Кървавата 2003 г. започна с разстрела на шуменския рецидивист Мишо Гонев, познат в подземните среди с прякора Юмрука. Той беше буквално попилян на части, след като в автомобила му се задейства взривно устройство. Работната версия, че е бил убит по погрешка, беше отхвърлена, макар че бе установено със сигурност, че колата е регистрирана на името на служител от НСБОП. Официалната позиция на шефа на антимафиотите бе, че служителят Петров е използвал убития в качеството на информатор и че във връзките им не е имало нищо съмнително. Резултатите от вътрешната проверка така и не бяха оповестени. През годината още седмина служители на МВР се оказаха медийни герои

Автокражбите в столицата чувствително намаляха, след като се въведе лицензионен режим на магазините за части - втора употреба. Оказа се, че легитимните фирми на пазара са по-малко от 10. Така повече от 3600 магазинчета, които преди това се занимаваха с такава дейност, бяха закрити. Това доведе до освобождаването на редица обекти по търговските улици, които бяха превърнати в бакалници и фризьорски салони. Вследствие на това по ул. „Пиротска" започнаха да се разхождат най-добре фризираните дами в София.


Ако имаше нещо, което да разклати донякъде репутацията на вътрешното ведомство, то това беше поредният „бръмбаргейт" „Петкановгейт" гръмна неочаквано, след като стана ясно, че и в дома на вътрешния министър имало „трето ухо". Съпругата на министъра открила случайно микрофона, докато пресаждала изсъхнало мушкато. При последвалата проверка се установи, че устройството не е действало поне от година, тъй като собствениците на растението използвали за торене амониева селитра, която има като страничен ефект влошаване на качеството на сигнала.

МЕДИИТЕ
2003-а беше драматична година за българските медии, защото доведе до сериозни размествания на пластовете и ръководните кадри. В една топла пролетна вечер Слави Трифонов обяви пред двумилионната си аудитория, че напуска шоуто поради „преминаване на друга работа".

Първоначално той не пожела да разкрие защо напуска ефира на bTV, но даде насоки за по-нататъшното развитие на най-популярното шоу в републиката. Водещите в предаването започнаха да се въртят на ротационен принцип - Годжи, Ванката, Кулеков и Дилов-син. За едно от предаванията се въведоха субтитри.

Версиите за напускането на Слави отново ожесточиха войната между жълтите вестници. Според „Шок" Слави трябвало спешно да се подложи на лечение от мистериозна болест в санаториум високо в Алпите.

„Папарак" лансира версията за двегодишна специализация на Трифонов във Fox tv, платена лично от Мърдок.

На този фон най-сериозно звучеше „168 часа", който с двойно по-голям от конкурентите си шрифт на заглавието разкри, че Слави всъщност е станал жертва на преврат, организиран съвместно от Маргарита Михнева и Кеворк Кеворкян.

Всички обаче останаха излъгани, защото месец след като обяви слизането си от сцената, на 24 юни 2003 г. Трифонов бе назначен от новия СЕМ за генерален директор на БНТ.

Тв състезанието „Стани богат" беше преименувано и получи оригиналното заглавие от английската версия „Кой иска да стане милионер". След като на няколко пъти при Ники Кънчев гостуваха политици от управляващата партия и спечелиха голямата награда, общественият интерес към предаването дотолкова се повиши, че парламентът гласува на извънредно свое заседание то да се излъчва в национален ефир от „Копитото".

Имаше и други събития през 2003 година но за тях, някой друг път.
източник: БГ Архиви.






Гласувай:
15


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. andri - Политически игри
22.06.2011 11:04
Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия обяви (comdos.bg), че 17 души от членовете на политическите кабинети на министрите след 1989 г. са били сътрудници на бившите тайни служби.
Комисията е проверила общо 229 души, а 88 не подлежат на проверка.
Повечето от сега обявените вече са публично известни като агенти и сътрудници, защото са били обявявани при предишни проверки. Някои са били заместник-министри, посланици или кандидати за депутати.
Мнозина са били в политическите кабинети по време на правителствата на Сакскобургготски и на тройната коалиция, начело със Сергей Станишев.
цитирай
2. marley - БСП вика " дръжте крадеца" - вот на недоверие и недоволство
22.06.2011 11:25
БСП ще инициира създаването на парламентарна анкетна комисия, която да разследва последния скандал в МВР относно записите от ареста на бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов. Това съобщи лидерът на партията Сергей Станишев след среща със Съюза на офицерите от запаса. По думите му обаче едва ли управляващите ще подкрепят идеята. По тази причина социалистите ще отнесат въпроса и към Европейската комисия като пример за полицейското насилие в страната.
Да оставим за малко миналото на страна. И да видим днес какви ги вършат от " бившите комунисти на ДС в лицето на Станишев. Тези комисии които БСП събира са същите лица взаимствали влат и пари от управлението на социалистическа България. Ей, само глупак няма да "види" какви комисии събира Станишев и с каква цел - да плюеш хората, от които си получаваш заплатата, това е кощунство и хулиганска постъпка. Станишев се е самозабравил или е пил ХАПЧЕ за забрава.
цитирай
3. marley - БСП в защита на един ДАЛАВЕРАДЖИЯ - Попов
22.06.2011 11:44
Арестуваният бивш главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов е човекът, у когото преди време е било намерено откраднатото от Котел копие на Рибния буквар.
Преди ареста му заедно с бившия военен министър Николай Цонев и съдията Петър Сантиров, името на Попов нашумя миналата година, особено след като става ясно скандално решение именно на Министерство на финансите през 2005-а. Тогава МФ взема решение да се претопят орденитe, защото заемали излишно място в монетния двор. Същите ценности обаче се появяват на търг в интернет.
Бившият секретар на финансовото министерство Тенчо Попов е човекът, у когото преди време е било открито откраднатото от Котел копие на Рибния буквар. Преди ареста му заедно с бившия военен министър Николай Цонев, името му нашумя именно по повод разследване на телевизията в края на мин…
Задържаният за аферата с подкупа бивш главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов е замесен и в далавера с ордени и медали.
Находката (буквара) била открита преди време в нотариалната кантора на съпругата му Антоанета Попова.
Независимо от процедурата на МФ чрез Монетния двор и договора за разкомплектоване на ордените, в този период в интернет се появяват лотове с предложения за продажба на идентични ордени и медали, казва Борис Балев, прокурор от СГП.През ноември 2005 г. за продажба са пуснати 7 лота с общо 1 270 комплекта български ордени и медали от времето на социализма и преди това. Началната им тръжна стойност е 79 000 долара.
Това, което е направено с въпросните ордени и медали, си е чиста далавера. Дори и поединично те струват повече от теглото си като метал", коментира тогава историкът проф. Божидар Димитров, който сега е министър без портфейл.
Из: Афери.БГ
цитирай
4. rouzy - Един много добър сценарии изигран с финес, това си е събитието на 2003 г.
22.06.2011 12:00
PRO.BG съобщава в интернет -
Задържаният за аферата с подкупа бивш главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов е замесен и в далавера с ордени и медали.
А Цветанов се изказва така:
Като направи уговорката, че защитата все още не е предоставила пълния запис от видеокамерата, Цветанов каза, че "от всички действия на полицейските служители, от всички методически указания и инструкции за извършване на подобни арести, които са от 2002-2003 г. и от анализа не е констатирано насилие при задържането".
цитирай
5. kozme - в. Вести на всеслушание МВР и "Европол" срещу организираната престъпност в България
22.06.2011 12:48
Директорът на "Европол" каза също, че оперативната информация, предоставена от българските власти за изготвянето на оценка на заплахите от организираната престъпност е на отлично ниво и с много високо качество.

"Благодарение на предоставената оперативна информация ние имаме ясна представа за картината на организираната престъпност в страната и в региона", каза гостът.

Браво на ГЕРБ - спазва си обещанието че ще се бори да намалее престъпноста в родината ни.

А, колкото до опозицията - тя по регламент е препъни камъка и " играе" срещу правителството. Нали сте ходили на мач - там има едни които свирят със свирки, за да разсейват играчите - тук в България, тази роля играе опозицията. Тя по сценарии е " длъжна" да търси под ВОЛА - телето.
цитирай
6. ezitura - Честен политик
22.06.2011 13:20
Какъв все пак трябва да бъде идеалният политик? Медиите и предизборните плакати дават отговор на въпроса: умен, честен, етичен, волеви, образован, висок професионалист… Стоп! Как така ще бъде професионалист, след като няма училище за политици, пък и няма такава професия?… Всъщност в наши дни авторитетният епитет „професионалист“ се прикачва на подставеното лице (наемника) на някоя Влиятелна групировка. Ако в продължение на няколко десетилетия един човек е в центъра на събитията, той придобива политически опит, получава информация, недостъпна за другите, усвоява някои процедури и трикове и това му позволява да преодолява различни препятствия, служейки на покровителите си и на собствената си кариера. От името и в името на народа. А интересите на обществото? Уважаващият себе си политик не се интересува от такава проблематика, макар че интензивно я размахва в предизборните Кампании; за него обществото са различните групи на управляващата върхушка (елит), Които финансират неговия възход; широките народни маси са плебс, тълпа, стадо, което трябва да бъде прилъгано и приспано с предизборни обещания, при необходимост насъскано срещу измислен враг и манипулирано с всички средства на манипулативните технологии. Ако не постъпва така, няма да бъде политик — елитът няма да спонсорира кариерата му, медиите няма да му предоставят трибуните си, икономическите групировки няма да го Канят в управителните си съвети… А Къде останаха неговата честност, етичност и прочие афиширани добродетели? Те са за трибуната. Кандидат-политик, който иска да служи на тези добродетели, е неизбираем — управляващият елит няма да го издигне като политик. Такива са действителните правила на демократичната игра.

За сега ГЕРБ се справят, но дребнавите българи не са свикнали на дисциплина и ред, затова повечето роптаят. Димек - нарушава им се дискомфорта и как така те трябва да са дисциплинирани? Кой е казал, че българинът трябва и да мисли, не стига че всеки ден трябва да си отваря устата да яде, да го....
цитирай
7. ezitura - За дисциплината - да не говорим
22.06.2011 13:25
Как така българинът трябва да спазва правилата за движение? Нали е по - лесно да си пресича където му падне, а не на пешеходната пътека.
Нали е по-лесно ученика да не ходи на у-ще, а направо в края на учебната година " другарката" да му пише една тройка, че да го приемат в университету, че татко му е еди-кой си...
Нали е по-лесно он да си краде, а пък някой невинен да пострада?
Ей такива ми ти неща, ставали едно време по социалистическото. Тези които са свикнали с този живот, иди сега да им го изменяш, а ..... не може да стане. Требе да мине поне 15-20 години, та да се научи на ред и дисциплина. А, може би и повече,а?
цитирай
8. djem - Корупцията
22.06.2011 14:14
Корупцията е един от най-сериозните проблеми на държавата, тя не е сред обикновените хора, а сред овластените
-----------------------------------------------------
Точно така. Корупция има само по високите етажи на политиката. Там са големите пари, затова и борбата - кой и как ще се домогне до тях е значително трудна. За това се използват всякакви средства като - компромати, доноси - такъв какъвто сега иска да направи Сергей Станишев - донос да ЕК., клюки, кавги и скандали. Няма готови правила за етиката между политиците. Те с нокти и зъби ще се борят за да достигнат до тази власт и тези пусти пари. Къде ли ще ги носят тези богатства и милиони? Щото в гроба - два метра под земята - няма да им трябват. Освен за родните наследници другаде не могат да ги пласират след смъртта си. А всички сме смъртни и ....така си върви живота.
цитирай
9. hristo27 - Една "демократична" ...
23.06.2011 08:58
Една "демократична" каша!...
цитирай
10. golden - Интересното днес е в това, че единствено ком-социалистическите опоненти
23.06.2011 15:39
скачат до небето, особенна когато , някой им бръкне дълбоко в правата, придобити по тяхното време. От край време (1990 г) се правят промени първо в законите, така се променят, че да обслужват интересите на настоящето правителство. Това е всъщност работата на парламента и комисиите към нея - това са едни и същи хора, заемащи местата и в парламента и в комисиите. Т.е за една исъща работа получават две и повече заплати. Но за тези неща медиите не роптаят, мълчат си - защо ли?
Всъщност - какви заплати получават правителствените комисии? Станишев, Костов, Янев, Димитров - тези хора също учавстват в " комисии" и от тази си " дейност" получават заплати.

И кой им плаща охраната? Правителството ли им плаща охраната с пари от бюджета, дето го пълнят данъкоплатците?

Само Станишев имал 8 бодигарда и им плащал по
5 000 лв, да му пазят живота, че нали стана баща.
А и Доган бил с 10-12 бодигарда. представяте ли си колко пари отиват за тези дебили-пари от бюджета, които може да се отделят за други по- добри цели, детски градини, ясли, детски надбавки и др.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031