Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2011 09:03 - ПРОИЗХОД НА АЛБАНЦИТЕ
Автор: golden Категория: История   
Прочетен: 1626 Коментари: 1 Гласове:
8



                                     ПРОИЗХОД НА АЛБАНЦИТЕ




Алтернативна теория -

-  застъпвана от по-малък брой изследователи гласи, че албанците са пришълци на Балканите от епохата на средновековието. В подкрепа на тезата си, тези изследователи изтъкват, че най-ранното споменаване на албанци с тяхната Арбанон е в края на 11 век от Анна Комнина в нейната прочута "Алексиада".

 -  Съществуват различни версии сред застъпващите това арлтернативно становище, като тези, че албанците в една или друга степен са потомци на кутригури, котраги, авари или други племена от индо-европейски (ирански) произход от времето на великото преселение на народите.

-  В подкрепа на алтернативната теория за неавтохтонния произход на албанците, някои изследователи отбелязват и факта на наличието на Кавказка Албания през античността. Много малко са доказателствата за албанска култура от предхристиянския период, като няма и такива от албанската митология и фолклор, в подкрепа на една или друга теза. Това се обяснява от обстоятелството, че албанците до ново време са безписмени. Отделно от това, територията населявана от албанци попада под властта на различни държави през отделни исторически периоди - Византия, Първо българско царство, пак Византия, Второ българско царство, Рашка, Душаново царство, Османска империя, със значително венецианско влияние от 13 век насетне над албанските земи.

-   До създаването на независима Албания през 1913 г., единствено в периода на османската инвазия на Балканите, албанците проявяват някакъв народностен стремеж към самостоятелност и то предвид турската опасност от завладяване на земите им  - източници - виж Албански владения и Лежка лига.

-  Според друга теория от 19 век за произхода на албанците, те са наследници на древните пеласги. Тази теза лансирана от Йохан Георг фон Хан добива голяма популярност и е много модерна за времето си, поради оспорването на "историческото право" върху Древна Елада от елините, но не се подкрепя от каквито и да е научни доказателства, а по-скоро чрез нея се преследват политически цели.


-  През 90-те години на 20 век, немския лингвист Готфрид Шрам лансира едно екстравагантно виждане за произхода на албанците, че те призлизат от тракийските беси, които като старо местно население били изселени от византийците в началото на IX век в Централна Албания за противодействие на настъплението на Първата българска държава към територията на днешна Албания.


източници:
Кратка история на Косово, Произход на сърби, албанци и власи, стр. 62-82. ЛИК, ISBN 954-607-407-1, 2001, второ издание.


Тагове:   Албания,   история,   произход,


Гласувай:
8


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. kagami5 - най-ранното споменаване на албанци с тяхната Арбанон е в края на 11 век
21.10.2011 23:07
Това не ми звучи сериозно, освен, ако някой се осмели да каже, че албанци и шкодри са различни народи. Защото за шкодри се говори още по персийско време и са увековечени в каменните надписи. Последната хипотеза, за бесите, също е под въпрос, поне за мене. Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031