Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2012 08:23 - Оправдателните присъди
Автор: golden Категория: История   
Прочетен: 8922 Коментари: 9 Гласове:
21


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                         10 %  оправдателни  присъди,

такава е европейската тенденция и българите я изпълняват в лицето на съдиите. В България вече 22 години престъпниците са на свобода, заради причината..... липсват неопровержими доказателства за извършено престъпление.


        ИСТИНАТА ЗА НАШАТА СЪДЕБНА  СИСТЕМА

През 2011 г. "невинен" са чули доста от арестуваните  хора, които са били изправени пред съда у нас. Осъдените са само  48 108. Престъпният контингент иначе си е едно доста голямо число.

В същото време в съда се сриват процеси, които са знакови за работата на прокуратурата. И които Брюксел следи като мерило за качеството на съдебната ни система. От съда се очаква справедливост и присъди, основани на доказателства, а не на обществени настроения. Според статистиката оправдани по делата от обществен интерес са едва 3,2% от подсъдимите. За такива се приемат делата за корупция, организирани престъпни групи, наркотици, злоупотреба с еврофондове и т.н.
За първи път в годишния доклад на прокуратурата се появи раздел "Анализ на причините за постановяване на влезлите в сила оправдателни присъди".

Съдии, митничари, банкери

От всички 155 оправдани по знакови дела най-много са тези за корупционни престъпления - 12,5%, пране на пари - 9,4%, злоупотреба с еврофондове - 10,6%.

Влачат се съдебните дела, които нямат доказателства за виновност. Прекратяват се съдебни дела, по нареждане " отгоре"; не се водят дела в определеният за това срок;прескачат се поредностите при някои дела и т.н.

Пример:  
1.  Интересна е и историята на оправдателната присъда по процеса срещу бившата шефка на софийската митница Маргарита Пецанова и колегата й Пламен Живков. Разследването срещу тях тръгна шумно още през 2005 г. и бе давано като пример за успешна борба с корупцията по високите етажи на властта. Прокуратурата твърдеше, че с действията си двамата са ощетили държавата с над 10 млн. лв.

Делото срещу тях влезе в доклада за ревизията на Върховната касационна прокуратура, наредена от Велчев в началото на мандата му преди близо 7 години. Така стана ясно, че по устно нареждане на Никола Филчев в последния му ден начело на държавното обвинение делото е иззето от Софийския градски съд, където вече било внесено с обвинителен акт, и е прекратено в нарушение на закона. Чак след ревизията,  се стигна до процес.
2.  Съдията от Окръжния съд във Велико Търново Теодор Милев, който е и бивш председател на съда, също е в списъка на знаковите оправдани. Той е оправдан по дело за превишаване на права при сключване на договори за наем.
3. Оправдана е и следователката Мария Михайлова, обвинена за присвояване на банкноти, които били веществено доказателство по нейно дело. За нея прокуратурата признава, че е направила неправилни изводи, че неправилното съхранение на доказателствата води до присвояването им.
4.  Бившият зам. районен прокурор на София Петър Чалъмов също е окончателно оневинен през 2011 г. по обвинението за престъпления срещу правосъдието и спасяване на обвиняеми от наказателна отговорност. За тази присъда прокуратурата приема само, че съдът и обвинението са оценили по различен начин доказателствата.

    Умишлено се проточват съдебни дела:

1.  Първенството е за процеса за източването на "Агробизнесбанк" срещу бившите шефове Христо Александров и Христо Данов. Според обвинителния акт престъплението е от 1993 г. Междувременно Данов осъди България в Страсбург заради дългия процес. Според анализа причина за оправдателната присъда са законови промени и правилото, че подсъдимите винаги се ползват от най-благоприятния за тях закон. Иначе позицията на прокурора по делото била "активна".
2.  Съдебната сага за смъртта на Ангел Димитров-Чората, която се проточи 5 години, също е анализирана. По това дело петима полицаи бяха съдени за умишлено убийство и окончателно оправдани след няколко съдебни обрата.
    
      Работата на прокуратурата в огромна степен е функция от ефективността на разследващите от МВР и на това как силовото ведомство използва ресурсите си, за да разкрива престъпленията. А според доклада разкриваемостта е около 40% и е намаляла спрямо 2010 г. Иначе прокуратурата отчита необратим напредък по всички показатели - повече внесени актове в съда, повече осъдени, по-малко върнати заради пропуски дела.

Но не процентите печелят обществено доверие, а видимите резултати;а такива видимо почти няма,защото твърде често се срещат дела,които много лесно изчезват от папките или целите папки с доказателства изчезват или някой се обажда по телефона в защита на подсъдимия или т.н. Винаги се намират причини за забавянето на съд.дела и оправдателните присъди. Така в страната ни престъпленията не се наказват с цялата строгост на закона.

Често в ефира звучаха думите на прокурори и ченгета - "ние ги хващаме, а съдът ги освобождава!"

По този начин в държавата често пъти справедливостта е на страната на престъпността. Няма истинска справедливост, когато съдиите се правят на попове "иди моето чедо,помоли се и ще бъдеш свободен!" - така поповете опрощават греховете на грешните люде. Но, не е важно с какви думи изпращат съдиите престъпниците - грешници,но след като виждаме че престъпника е на свобода, значи съдиите не са си свършили работата както трябва. Не може в една правова държава, престъпниците да са на свобода с оправдателна присъда "невинен,до доказване на противното".

14  ГОДИНИ СЕ ВОДИ ДЕЛО

Защо 14-годишно разследване за едно от най-дръзките, хладнокръвни и потресаващо гнусни престъпления, извършвани някога у нас, приключи с шест оправдателни присъди?
        Става дума за делото за въоръжен грабеж на автотърговец, при който кръвожадните бандити изнасилиха непълнолетните му дъщери. Случаят нашумя, след като МВР шефът Цветан Цветанов обвини съдия Мирослава Тодорова, че с години е размотавала съдебния процес. Оказа се, че прокуратурата погрешно го е внесла в цивилен, вместо във военен съд.Това означава,че прокуратурата не знае  - къде да внесе едно дело;

Тези дни станаха известни и мотивите за оправдателните присъди. Петчленният съдебен състав с председател полк. Ванко Ангелов счита, че обвинението е недоказано. Тезата на прокуратурата е разбита на пух и прах, като са посочени и редица гафове на разследването.
Бруталното нападение е извършено на 31 януари 1998 г. Към 18,45 ч банда грабители нахлува в къщата на семейството край София. Докато търсят пари, грабителите пребиват мъжа, намушкват го с нож на две места и той изпада в безсъзнание. Съпругата му е подложена на физически и психически тормоз. Подлагат на ужасяващи сексуални гаври дъщерите на семейството, които тогава са на 12 и 16 години. След извращенията изчезват с плячка от над 90 000 лева, злато и други вещи.Заради преживяното по-малкото момиче и майката изпадат в тежка депресия.
              свидетелите:
Дали от страх, или от други подбуди, но в съдебно заседание свидетелите се отричат от твърденията си в началото на разследването.
        доказателствата:
- при огледа в къщата на семейството били открити дактилоскопни следи на шест места.

Пред съда жертвите разпознават някои от подсъдимите. Преди това в различни етапи от разследването били правени разпознавания, като пострадалите посочвали различна конфигурация от лица.

Във времето на водене на разследването / 14 години/ доказателствата за вина се сменяли и сякаш се загубвали през годините. Така в правовата ни държава от времето на средните векове се прилагало правилото - "по-добре го орезили (наклевети ) публично тоя престъпник, отколкото да го съдиш. Кан Крум изправял престъпника пред обществото и го посочил с думите: - този е престъпник,накажете го; - така хората  хвърляли по него  камъни, докато престъпника не припадне в несвяст.Тогава настъпвала  справедливостта. Присъдата пред обществото ще го пари по-дълго време и ще го боли по-жестоко".

Днес съдиите постъпват по същия начин. Изправят го пред обществото, медиите и журналистите пишат за него( престъпника става известен), държат го в ареста дълго време с оправданието,че все още нямат доказателства, лежи престъпника в ареста,храни се доволно, развлича се доволно (има телевизия,сниги,списания,телефон...изобщо,хубаво било в ареста;хубаво но,не си свободен; от тази обстановка престъпника не е доволен,той търси причини да излезе и ги намира...разболява се,а после обвинява държавата че не се грижи за своите престъпници;съди я в Страсбург и...понякога печели делата.Как става така че престъпността печели съдебни дела? Въпрос с едно неизвестно,но няколко известни....а,после казват че в Европа нямало корупция....иди че им вярвай на ония европейските съделеща;щом и циганските босове печелят там съдебни дела, зачи че.......
Както върви,скоро справедливостта при нас ще е все така далечна мечта- химера - непостижима.Още информация:
      
1./   БЪЛГАРСКАТА СЪДЕБНА СИСТЕМА     и  организираната  престъпност -    
http://dalida.blog.bg/history/2011/05/17/izmamite-na-hh-vek-chast-10.749027
2./   ПОЛИТИЧЕСКИ СКАНДАЛИ И КОРУПЦИЯ
http://dalida.blog.bg/history/2011/05/20/izmamite-na-hh-vek-chast-11.750494
3./   Оправдателните присади
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1416622
4./  У нас  има много нерегистрирани престъпления   
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1456751

Гласувай:
23
2


Вълнообразно


1. crawler - Вече започна разчистването на съдийския състав.
16.07.2012 08:44
Дано не спре!
цитирай
2. djem - Забатачени дела ..... вече са в архивите на съдебната ни система
16.07.2012 09:59
За пръв се заговори за забавените дела на шефката на съюза на съдиите Мирослава Тодорова преди няколко месеца, когато при проверка било установено, че тя е забатачила над 50 случая срещу изнасилвачи, наркотрафиканти и похитители.
Сред процесите, забавени от шефката на съюза на съдиите Мирослава Тодорова, е дело за грабеж на мъж и жена и бруталното изнасилване на двете им деца. Близо 4 години тя бави делото срещу седмината бандити, гаврили се със семейство Анчови, като накрая го прекратява с мотив, който е трябвало да обяви още при започването на процеса. През това време бандитите продължават да са на свобода и извършват още 43 престъпления.
--------------------------------------
така пише във вестници и списания. Самите съдии са на мнение,че повечето кадри са с досиета от ДС и си мислят, че са ненаказуеми и с вечен мандат.
цитирай
3. djem - Ето и още малко данни:
16.07.2012 10:06
Черен списък на всички магистрати, които са забавили делата си извън разумния срок, подготвя Висшият съдебен съвет. Листата трябва да е ясна дни преди да излязат резултатите от доклада на Европейската комисия. Така Темида поименно ще посочи заради кои съдии, прокурори и следователи Европейската комисия ни хока, научи в. "Стандарт".

цитирай
4. ezitura - Умишлено се проточват съдебни дела:
16.07.2012 10:11
Нали и съдиите трябва да ядат....та за това получават и рушвети,както писаха скоро в жълт труд, най-големите сделки с имоти под масата стават с прокурори и съдии.
Истински случай - в малък град в планината двама съдии са се сдобили с имот - замяна на апартамент срещу земя ..... и това е сделката на главен съдия в малкия град.Съдиите,прокурорите и нотариусите - това е най-корумпираната среда на българите.
цитирай
5. mero2 - Крайно време беше някой да пипне ...
16.07.2012 10:14
Крайно време беше някой да пипне недосегаемите.
цитирай
6. анонимен - Герб имат още една година на действие
16.07.2012 15:21
и ще направят това,което трябваше да направи Тройната коалиция,но явно интересът клати фесът и Доган / собственик на милиони антики и няколко ТВ-канала/,е твърде замесен с взимането и даването,за да оправдае фирмите и престъпленията им в държавата. Впрочем участниците в ДПС е покрив за ненаказуемите и недостижимите.
цитирай
7. golden - До сега са освободени едва 6 съдии за несвършена работа и
16.07.2012 22:28
заради забавяне на дела,съобщиха от ТВ Европа по новините. Едва сега започват изказванията на свободните съдии и прокурори и да си признават за затлачените дела и оправдателни присъди.
Министър Ковачева е на мнение,че страната ни има много сериозен проблем със забавените дела.
Пред Дарик радио тя каза:"Нека всички съдии, които са забавили дела, бъдат обект на дисциплинарни санкции в случаите, когато това е така. Днес разглеждаме един случай, в бъдеще трябва да има и други такива. В момента тук са експерти от Съвета на Европа, които сме ангажирали да участват и да ни помогнат да направим методика за оценка на натовареността с оглед на промените, които се работят в работната група за промени в закона за съдебната власт..."
Дано,това намерение не остане само на думи.
цитирай
8. tutankhamon661 - !!!!!!!!
16.07.2012 23:32


Лесно беше да се предвиди, че ще има вой, ако посегнат на съдебната система. Cега много им изнася - виновните са невинни, а за осъден все ще се намери някой невинен. За тях е добре, но не и за народа.

Каквото и да ми говорят за уволнената съдийка, не може да се отрече едно нещо - трябва Голямата метла да заиграе. Просто ни писна да гледаме как всеизвестни престъпници излизат на свобода и противно на всякаква логика обвиняват полицията, а не съдиите.

Странно, че и обикновени хора по блоговете говорят за "липса на доказателства". По този начин сами забиват нож в собствения си гръб, тъй като не се знае кога на тях ще им потрябва безпристрастна присъда. Едва тогава ще проумеят, че доказателствата са цели планини, но няма кой да ги отчете. И ще съжаляват, че са се поддали на изкушението да обвиняват полицията - абсолютно несправедливо.

Няма да се уморя да повтарям любимия ми пример за "липса на доказателства" и "качествена" работа на българския съд. Говоря за случая, когато полицията залови човек с гранатомет, а го пуснаха, защото това мощно оръжие се оказа ..... "семейна реликва". Просто не може да се коментира подобна гавра. Къде ли пък в законите е позволено гранатомет да мине за семейна реликва? Това може да се случи само в България. Не случайно има виц: Кадафи искал да го съди български съд, защото само тук е гарантирана оправдателната присъда за доказан убиец.

цитирай
9. tutankhamon661 - golden
16.07.2012 23:34

Продължавай в същия дух! Страхотна си.
Cега нямам време, но после ще кача публикациите ти в моя сайт.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930