Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2012 11:38 - Егоизъм или колективен ум?
Автор: golden Категория: История   
Прочетен: 3691 Коментари: 6 Гласове:
12

Последна промяна: 16.09.2012 07:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


                                        БЪДИ   СЕБЕ СИ!





                                 Колективен ум ....... или егоист?

Какво означава колектив?  - това е: -  група, трупа, общество, общност, колективитет

Няма нищо общо с индивидуалист, индивид, самостоятелност, поет и творец.
Колективност -  Както в армията, един полк, рота, те са едно цяло,изпълняват една заповед,те са машини, роботи - също като система от човеци - роби.

Колективен ум. Това понятие не се връзва по никакъв начин с понятието индивид, творец, еретик, отцепник, кариерист.

Колкото и да си умен, талантлив и твориш със собствени сили и средства нещо, ти винаги търсиш съмишленици и се надяваш тези твои фенове да одобрят това което си направил, да те уважават, да те почитат за това твое творение.


Главната цел на “новака” на първоначалния етап се явява необходимостта бързо и без усложнения да започне да реализира своя професионален потенциал.

Най-добрият начин да спечелите доверието на околните е да покажете своето добро отношение към тях. Нормалната реакция на другите хора е да Ви отговарят със същото.

Както в едно кино студио, хората които работят там преставляват колектив от творци - в името на общото дело - създаване на филм.Режисьори, сценаристи, продуценти, автори и т.н. всички тези творци работят за едно дело - филмът.

Така ръзбирам аз колективният ум. Всички други филосовски размисли са губене на време. Теории,без покритие. Добре е за бъдещото поколение да си "начертае" един план за индивидуално творчество и да го следва непрекъснато без да се отказва от мисълта си или от мечтата си. И,когато го постигне тогава да го съобщи на другите-на колектива с който работи.Тогава, ако това творчество намери сродна "душа" в колектива,отваря се възможност да се потрудите всички за да създадете нещо общо,което да бъде признато,харесано от всички останали, от обществото.
В този смисъл колективният ум има бъдеще.



Да бъдеш себе си, можеш ли?

      Да бъдеш себе си е първият урок който трябва да научиш, да бъде себе си е първият урок, на който трябва да бъде научено едно дете, първият и най-важният! Страшно много хора днес определят живота си като нещастен, себе си като нещастни поради една единствена причина, защото не са научили урока, защото не са себе си! Много хора не живеят живота, който искат, нещастни са, изпадат в депресии, влизат в психиатрични клиники излизат още по-депресирани от там.

       Хората не живеят живота, който искат поради една единствена причина, защото не са себе си, като следствие от този живот постепенно те започват да го мразят и накрая намразват себе си и се депресират.Човек никога не може да мрази себе си НИКОГА, той е това, което обича, той е това, което цени. Проблемът е, че все следва чужди думите, чужди философии... Като дете постоянно са го възпитавали да се държи така както родителите му искат от него, така както на тях им харесва, така както те смятат за правилно. Не че го правят с лоши чувства просто и родителите, когато са били деца са възпитавани така, а няма училище за родители и трябва да се учат в движение.

       Бъдете първо себе си, а след това всичко останало. Първо себе си! Правете това, което на вас ви е приятно, разбира се няма нужда да бъдете отшелници бъдете сред хората, слушайте ги, но само ако ви е приятно. Не позволявайте на “приятелите” ви да ви променят, ако те са ви истински приятели ще ви харесват такива каквито сте, иначе не са никакви приятели, а хора които не харесват себе си и понеже е по-лесно вместо да променят себе си се опитват да променят вас
!

      Ако когато помагате на другите се чувствате добре, правете го, ако сърцето ви става леко и се изпълва с радост правете го, помагайте на другите. Това е съвършен егоизъм, но просто няма друг. Човек винаги прави всичко заради себе си и заради никой друг! Само съвършеният егоист е безкористен, напълно безкористен в помощта си, защото знае защо помага, знае че помага на другите защото чувства че трябва да го прави, това е неговата награда, само това той търси.

     Бъдете себе си! Това е първият урок, който трябва да научите, това е първият урок, който едно дете трябва да научи, първият урок който Човек трябва да научи! Тогава се освобождава спонтанността, тогава се освобождава непринудеността, тогава се освобождава истинската чиста безкористност у човека, само тогава. Единствено тогава той е доволен от себе си, единствено тогава той харесва живота, който води и е доволен от него, единствено тогава се чувства щастлив!



от - " Размисли за живота"





Гласувай:
12


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. kozme - ......непокорният, откривателят
15.09.2012 15:24
Никой творец не е вдъхновяван от желание да служи на своите братя, защото братята му отхвърлят дара, поднесен им от него, и този дар унищожава мудната рутина на техния живот. Единственият му мотив е неговата истина. Собствената му истина и собствените му усилия да я постигне по свой начин. Симфонията, книгата, двигателят, философията, самолетът или сградата – това е целта му, това е неговият живот. А не онези, които слушат, четат, летят, използват или обитават неговото творение. Творението, а не неговите потребители. Творението, а не ползите, които другите извличат от него. Творението, което е израз на неговата истина. За него тази истина стои над всички неща и против всички хора.
цитирай
2. kozme - Той черпи въображението.....
15.09.2012 15:26
Той черпи въображението, силата и смелостта си от своя дух. Но духът на човека, това е самият той. Целостта му, неговата съвест. Способността да мисли и да чувства, да преценява и да действа са функции на егото.
Творците не са самоотвержени. Това е тайната на тяхната сила – че задоволява егото, мотивира се от егото, поражда се от егото. То е първоизточник, извор на енергия, жизнена сила, движещ порив. Творецът не служи на нищо и на никого. Той живее за себе си.
цитирай
3. ka4ak - Поздрави Ива!:)
15.09.2012 16:52
В този мой пост,ще намериш нещата!Не забравяй,че поста не свършва с основния текст,защото коментарите са неделима част от него!:)))
http://ka4ak.blog.bg/politika/2012/09/01/quot-strategiia-na-bylgariia-2050-godina-quot-tova-koeto-si-.995657

Приятно четене и усмивки!:)))
цитирай
4. golden - Написах това,като имах предвид индивидуалния творец,като новак в професията
15.09.2012 17:40
Така ръзбирам аз колективният ум. Всички други филосовски размисли са губене на време. Теории,без покритие. Добре е за бъдещото поколение да си "начертае" един план за индивидуално творчество и да го следва непрекъснато без да се отказва от мисълта си или от мечтата си. И,когато го постигне тогава да го съобщи на другите-на колектива с който работи.Тогава, ако това творчество намери сродна "душа" в колектива,отваря се възможност да се потрудите всички за да създадете нещо общо,което да бъде признато,харесано от всички останали, от обществото.
В този смисъл колективният ум има бъдеще..........кой сътвори Apple?

Творецът даде на хората една нова идея.Нов поглед към лаптопа.

Ще имаме ли ние някога такъв талант,който да даде на света нещо ново?

Новините : http://www.apple-bg.com/index.php?topic=1293.0
цитирай
5. golden - Поздрави!
16.09.2012 07:54
ka4ak написа:
В този мой пост,ще намериш нещата!Не забравяй,че поста не свършва с основния текст,защото коментарите са неделима част от него!:)))
http://ka4ak.blog.bg/politika/2012/09/01/quot-strategiia-na-bylgariia-2050-godina-quot-tova-koeto-si-.995657

Приятно четене и усмивки!:)))

----------------------------------------
Благодаря!
цитирай
6. анонимен - Сложна работа е индивидуалното и колективното -Тан Тан
16.09.2012 09:14
Тези понятия колективизъм и индивидуалност бяха изживяни до 1989 год. Оттам досега властвува като първично индивидуализма. Но и тогава немалко са случаите, когато творческата индивидуалност бе ограбвана от субекти, посочени за ръководители на обществената група, в която живее и твори Новатора. В такова общество, едни се възхищават на Новатора, други се опитват да ограбят неговите постижения. Някой създава изобретение, но за да го утвърди, шефовете му го набутват в най-долната част на списъка. Новатора се ограбва двойно: финансово - получава най-ниското възнграждение; творчески - той се оказва само като някакъв далечен изпълнител, но не и новатор. А за да се движи едно общество, в коя да е сфера, е необхозим индивидуалиста новатор. Няма ли законова защита на новаторството, няма ли възможност да се утвърди това новаторство, то най-вероятно няма да бъде проявено в тази обществена група. Ако не му бъде намерен някакъв начин за утвърждаване на създателя, новаторството умира с тайната на самия новатор. В България, утвърждаване на новатор с новаторство е почти невъзможно. Не вярвам на много от тези, които са посочени като новатори, че наистина те са новаторити. В по-голямата си част, те са крадци на идеи, на хора, които нямат необходимия изискуем ценз, но умът им непрекъснато създава нови идеи, които тарикати приписват за свои.
цитирай
7. golden - Здравей Тан - Тан! За новаторите:
16.09.2012 09:31
Естествената реакция на всяка нова идея е да я разкритикуваш, да посочиш някои от слабостите и недостатъците, които ще й попречат.

Колкото по – опитен и интелигентен е човек, толкова по-лесно намира недостатъците на чуждите идеи. „Decca Records” отхвърля „Beatles”, „IBM” отказва идеята за фотокопиране, която „Xerox” лансира, „DEC” отхвърля програмата за електронни таблици, а множество водещи издателства отказаха да отпечатат първия роман за Хари Потър. Същото се случва в повечето организации днес.

Новите идеи обикновено не са напълно оформени и обмислени, така че никак не е трудно да бъдат отхвърлени като „лоши”. Те се отклоняват от тясната ни представа за бизнеса, така че ги избутваме настрани.

Но няма такова нещо като „лоша” идея. Лошите идеи често са чудесни трамплини за хубавите идеи.

Всяка организация има нужда от множество лоши, глупави, тъпи, щури идеи, защото съдържат концепциите, които можем да възприемем за създаването на приложими иновации.

Нещо повече, всеки път, когато някой дойде при вас с идея и вие я разкритикувате, вие обезкуражавате човека да продължи да прави предложения.

Този начин на действие изпраща посланието, че новите идеи не са добре дошли и че всеки, който ги изказва, рискува да бъде разкритикуван или осмян. Това е сигурен начин да смачкате творческия дух на служителите си.

И все пак, не бива новатора да се отказва от идеите си. Ако при един работодател не стане, значи този човек не го уважава или най-малкото го пренебрегва, нека новаторът да опита при друг

Нали така новите идеи влизат в промишлеността; непрекъснато се модерницират техниките, автомобилите, строителството.

България има нужда от новатори - пионери в своята дейност. Умни хора, внедряващи новаторските си идеи в производството. Така България ще стане силна и независима в някои технологии. Защо това да не стане сега?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031