Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: golden
Категория: Технологии
Прочетен: 516037
Постинги: 170
Коментари: 641
Гласове: 5093
Постинг
19.01.2016 11:41 - ЗЛАТНИЯТ ВЕК
Автор: golden Категория: История   
Прочетен: 945 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
                     

                                       
 ЗЛАТЕН ВЕК
                              българско средновековие

Златен век е наричан периодът на културен разцвет на българската държава при управлението на цар Симеон Велики.

Отношенията с Византия и победите на бойното поле, Симеон постигнал наистина грандиозни успехи и в държавното управление. Столицата Преслав била построена по византийски образец с цел да съперничи на Константинопол. Там били „Златната“ църква и Тронната зала, които видимо се отличавали от останалите сгради, както с размерите, така и с великолепието си. По това време била създадена и преславската рисувана керамика, която следвала най-престижните византийски образци. Като знак за величието на столицата към нейното име била поставена представката „велики“. Дори в една хроника от 11 век е казано, че Симеон строил Велики Преслав 28 години.

“Дошло е времето постиженията на държавата да се защитават с меч!”С мир или на война – за единна вяра, език и националност…

/Когато княз Владимир се връща към езичеството, старият Борис І го сваля от престола и на негово място е ръкоположен по-малкият му син – Симеон.
Битките на княз Симеон за утвърждаване и възход на българската държава …Царуването му ще остане в историята като “Златен век”…/


През 893 г. княз Владимир отрича приетата наскоро християнска вяра и отново въздига езическите идоли. Старият княз Борис I напуска манастира, в който се е оттеглил, сваля Владимир от престола и го ослепява. За княз е ръкоположен по-малкият син на Борис I – Симеон, който веднага заповядва църковните служби да се водят на български език. Близък приближен на княза, негов приятел и искрен съветник е Карач – майстор-строител. Заедно с него и свита боляри князът предприема обиколка из България. В село Осеня той се запознава с младия селянин Ханко. Докато вечерта всички празнуват Гергьовден, Девора-девойка от селото, привлича вниманието на княза. Като спомен от прекараната нощ той й подарява ценно кръстче. След половин година военно обучение Ханко се връща в селото и разбира, че Девора е бременна. Той спасява младата жена, която иска да се самоубие, и се жени за нея. Като ответна мярка срещу въведеното славянско богослужение византийците преместват българското тържище от Константинопол в Солун. Въпреки настояванията на княз Борис, че въпросът трябва да се реши с мирни средства, Симеон разбира, че е дошло време постиженията на държавата да се защитават с меч.

ОДРИН
Разположен на място, където се сливат трите български реки Арда, Марица и Тунджа, Одрин е символичен и последен център на българското землище преди Цариград.Като такъв той се отвърждава още по времето на Цар Симеон, който на два пъти завладява града, както и продължава политиката на предшествениците му Крум,
Нека обаче погледем какво се е случило по време и след втората обсада на Одрин:
Българите обсадили Одрин, пет години след победата при Ахелой, през 922 година. За разлика от първият поход към Одрин, когато страхливият управител предал ключа за града на българите, новият византииски намесник решил да се бори до последно. Това му деиствие провокирало самите гърци да отворят вратите на града без негово знание и против неговата воля.

ЗЛАТНИЯТ ВЕК
е запомнен с властвуването на цар Симеон.
Цар Симеон I Велики е монарх, управлявал България от 893 до 927 г. по време на Първата българска държава. Успешните войни на Симеон срещу византийци и сърби довеждат до временно разпростиране на България върху по-голямата част на Балканския полуостров и господство в югоизточна Европа.

При управлението му България граничи с три морета - Бяло, Адриатическо и Черно, а някои съвременници сравняват столицата му Преслав с Константинопол.

Симеоновото царуване е и период на културен разцвет, наречен по-късно Златен век на българската култура.


http://www.spge-bg.com/_data2/pages/projects/itcomel_uk/simeon.html



Гласувай:
7


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930