Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: golden
Категория: Технологии
Прочетен: 516032
Постинги: 170
Коментари: 641
Гласове: 5093
Постинг
14.08.2014 00:58 - СЕЗОНА НА ЗВЕЗДОПАДИТЕ ЗАПОЧНА
Автор: golden Категория: Новини   
Прочетен: 1181 Коментари: 0 Гласове:
4



                                             ЗВЕЗДЕН СПЕКТАКЪЛ НАД ЗЕМЯТА



                   Най-невероятните метеоритни спектакли  през  2014


  image


  Небе, изпълнено със невероятни събития. Дано времето да позволи да им се наслаждаваме всички, не само специалисти и любители,но и хората, невъоражени със специална техника.



Разписанието започва от:

22 април, Лириди
Метеорният поток от Лириди ще продължи от 16 до 26 април. Лиридите са ярки и оставят забележими следи в нощното небе. Максималното очаквано количество е до 10-20 метеора в час, но може да достигне и 100. Радиантът на звездопада е в близост до ярката звезда Вега в съзвездието Лира. Очакваният пик ще е на 22 април.  

5-7 май, Ета-Аквариди

Може да се наблюдава няколко дни подред – преди и след предсказания пик – 6 май. Радиантът се намира в близост до звездата Ета от съзвездие Водолей. В началото на май това съзвездие е видимо от България преди изгрев Слънце към изток-югоизток. В тъмното небе над южната част на САЩ ще могат да се наблюдават от 10 до 20 метеора в час. В Южното полукълбо броят им може да достигне 60.

Краят на юли, началото на август, Делта-Аквариди
Както и Ета-Акваридите през май, Делта-Акваридите се наблюдават по-добре от Южното полукълбо и тропическите ширини на Северното полукълбо. Те ще „избухват" около звездата Скат (Делта от Водолей). Максималното количество е 15-20 метеора на час. Пикът се очаква на 28 юли. За щастие новолунието е на предния ден и Луната няма да пречи на звездопада.Могат да се наблюдават най-добре час или два преди разсъмване, към югозапад.   

17 юли – 24 август, Персеиди
Този метеорен поток е най-любимият през годината за цялото Северно полукълбо. Макар че през тази година визията му ще трябва да си пробива път през отблясъците на ярката Луна. В пика (на 12 август) броят Персеиди ще бъде от 50 до 100 в час. Метеорният поток се засилва в полунощ и преди разсъмване. Разпръскването на падащите звезди започва от точка в съзваздието Персей, което изгрява към североизток около полунощ, а най-високо (към юг) е преди разсъмване. Обикновено метеорите са бързи и ярки и оставят следи по нощното небе. Представлението на Персеидите съвпада по време с това на Делта-Акваридите.  

 7-8 октомври, Дракониди
Радиантът на Драконидите е в околополюсното съзвездие Дракон, затова най-добре се наблюдават от Северното полукълбо. Съзвездието е видимо добре през първата половина на нощта високо към юг-югозапад, но броят на метеорите не е голям. През 2014 година пълната Луна ще се вклини агресивно в звездопада и ще го приглуши.
    
21 октомври, Ориониди
В тъмната безлунна нощ на небето могат да се наблюдават от 10 до 20 Орионида в час. Тези бързи метеори рядко оставят следа. Но понякога произвеждат ярки болиди и може да се очакват красиви малки „взривчета" из звездното небе. За нашите очи Орионидите ще тръгват от съзвездието Орион. Радиантът се намира недалеч от най-ярката му звезда – Бетелгейзе. Имат широк пик с различна честота, който е труден за предсказване. Повечето Ориониди падат след полунощ, но са най-достъпни за наблюдение към юг-югозапад преди развиделяване.  
 
Нощта на 4 срещу 5 ноември, Южни Тауриди
Радиантът им е в съзвездието Бик, което изгрява след залез Слънце към изток и постепенно се издига към юг. За съжаление наближаващото пълнолуние ще скрие всичко освен най-ярките от Южните Тауриди. Потокът на Южните Тауриди е много разхвърлян и с разсейки. Това означава, че периодът им на падане е дълъг – от 1 октомври до 25 ноември, макар в посочения времеви отрязък да се забелязват не повече от 7 метеорита на час. Те са толкова и в пика. Но пък Тауридите се славят с красивите си болиди –  ярки и дълги. Към спектакъла на Южните Тауриди се включват с малки роли и няколко гастрольори от Северните Тауриди.

 Нощта на 11 срещу 12 ноември, Северни Тауриди
Този метеорен поток също е дълъг – от 1 октомври чак до 25 ноември, но немногочислен, по време на пика му се прогнозират до 7 падащи звездички на час. При оплитането на Северните и Южните Тауриди в звезден танц, на небето могат да бъдат наблюдавани дребни звездопади през октомври и ноември. По правило максималното количество Тауриди се появяват около полунощ, когато съзвездието Бик е най-високо. Те са бавни, но понякога ярки.

 Нощта на 16 срещу 17 ноември, Леониди
Радиантът им е в съзвездието Лъв, най-добре видимо в часовете преди разсъмване към юг. Знаменитият поток Леониди остава в историята на човечеството със същинската звездна буря в утрото на 17 ноември 1966 година, когато в продължение на 15 минути се наблюдават хиляди падащи звезди в минута. Подобни проливни звездни дъждове се повтарят през 33 или 34 години, но те са несравними с този от 1966-а. Тази година щастливци могат да забележат от 10 до 15 Леониди на час.  

13-14 декември, Джеминиди
Джеминидите тръгват за окото ни от ярките звезди Кастор и Полукс в съзвездието Близнаци. Метеорният поток може да се наблюдава както от Южното, така и от Северното полукълбо. Джеминидите са многочислени и по количество могат да си съперничат с августовските Персеиди – в пика си достигат до 50-100 метеора за час. Джеминидите са доста ярки и се виждат дори при пълнолуние. Можем да им се наслаждаваме почти през цялата нощ. През тази година по времето на спектакъла на Джеминидите Луната ще е в последна четвърт и малко ще попречи на звездния бал.

"Наука"



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930