Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2014 20:39 - ЖЕРТВИ НА МЕДИИТЕ
Автор: golden Категория: Новини   
Прочетен: 1208 Коментари: 0 Гласове:
5



                                   ПСЕВДОЖУРНАЛИСТИ ОПОРОЧАВАТ ПРОФЕСИЯТА

                                       Всички Лъжат, та пушек се вдига!





 Милиони онлайн потребители не подозират, че редовно стават  жертва, защото не знаят, не познават обстановката.
За какво става дума ли?

Става дума ......
За дезинформациите и пропагандата, които разпространяват в интернет пишман-журналисти и платени агенти.
В Интернет сайтове за политика и новини се разпостраняват снимки с хора, които са "ранени" жертви от  воените действия в Украйна, Иран,Либия,Ирак и др.страни.
Разследващи журналисти обаче разбрали че, тези снимки са колажи и идват от сайт който е популярен с лъжливата си информация в Шотландия. В България също има сайтове и блогове, в които се разпостраняват невярна информация под формата на новини, скандали и разкрития, които се разпостраняват анонимно, а редакторите на сайтовете използват псевдоними.


Напоследък стана модерно  сайтове чрез лъжата да влияят на потребителите и да се облагодетелстват,като търсят съжаление и парични помощи за "пострадалите" за "болните" за "нещастните" жертви на войните ...и това през XXI век. Снимките на тези "жертви" са взети от различни сайтове, някои от които пресъздават сцени от Втората св.война..все едно че сега се е случило в Ирак,Авганистан или болните са на легло някъде и чакат присаждане на орган или им предстои сериозна операция в чужбина. Така лъжливите автори на снимки откриват сметка в банката, тази сметка се обявява в сайта и автора на снимките започва да чака паричните постъпления от наивниците.

(съвет: проверявайте винаги от къде идва информацията! и обезателно проверете чия е сметката в банката, името и адреса на титуляра)


Западните медии обаче разбират че има много измамници и разпостраняват предупреждения:
Със снимките, които циркулират в мрежата – независимо дали става дума за Близкия Изток или за Украйна – трябва много да се внимава, призовава германският вестник "Зюддойче Цайтунг".
Техническите капацитети на интернет многократно увеличиха възможностите да се разпространяват пропагандни лъжи.
Често се извършват манипулации - чрез невярно посочване на мястото на събитието и жертвите.


Интернет-търсачките за снимки също помагат при разобличаване на фалшификатите. Все по-често помага и опитът на множеството потребители, особено когато снимките се пуснат във Фейсбук или Туитър.


Лъжите залагат на незнанието на потребителите в интернет.
Например:
в руски сайтове пишат много украинци, чехи, поляци,румънци и българи. Езикът е лесен и е трудно да се разбере кой казва истината, кой - лъже. А, незнанието и непознаването на политическата ситуация и житейските проблеми довеждат до жестоките заблуди и вярвайки в тези лъжи, потребителите стават жертви на манипулаторите.


В блогсферата и в социалните медии  се разпостраняват "новини" каито ако човек не познава ситуацията там за където се отнася, може да реагира остро заблуждавайки себе си и другите с които контактува. Слабата информация по случая, въвежда в заблуда и останалата аудитория.


В близкоизточния конфликт манипулираните снимки имат вече дълга традиция. Особено често ги използват палестинците, а напоследък и украинците.


От няколко седмици насам из мрежата също обикалят редица ужасяващи снимки, показващи уж жертви на израелските атаки в Газа – докато всъщност на снимките са жертви в сирийската гражданска война.


А кадрите с гримираните рани са дори ново качествено равнище: пропагандаторите на Хамас обвиняват Израел в онова, което те самите вършат – фотоманипулации.


У нас най - голямата лъжа бяха снимките с източването на  КТБ. В интернет гръмнаха доста бушони, а жертви станаха пак обикновените хора, които имаха  малко спестени пари в банката. След като ги изтеглиха и прибраха в буркан -банк, се случиха неочаквани кражби. Доста хора пострадаха, откраднаха им парите и част от имуществото, което си бяха купили. А и телефонните измамници също се възползваха от наивниците, за да забогатеят на чужд гръб.




"Дневник", "Европа", Бизнес решения.







Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930