Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2012 11:41 - КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ И НИКОГА ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ
Автор: golden Категория: Политика   
Прочетен: 1537 Коментари: 4 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                                Не трябва да забравяме, че

2 /3 от  новите закони приети от българския парламент са от 2000 година. Само козметичните промени заличават това доказателство умишлено,за да създадат впечатление, че всяко правителство избрано след 2000 - та година "работи" по законите.


Защото от години вноските на държавните служители и на заетите в силовите ведомства се плащат от държавата с пари от данъците на всички ни.



Кой има интерес държавата да плаща личните вноски?

Разпоредбата, че осигуряването на някои служители става за сметка на държавния бюджет, съществува още от 2000 година и е приета в най-първоначалния вариант на Закона за задължителното обществено осигуряване, гласуван от парламента през 1999 година. Тогава е прието, че за сметка на държавата ще се осигуряват държавните служители и кадровите военнослужещи и някои служители по Закона за изпълнение на наказанията.

През 2003 г. към списъка се добавят офицерите и сержантите от МВР, а през годините списъкът се разширява още. В настоящите текстове от Кодекса за социалното осигуряване за сметка на държавния бюджет и на бюджета на съдебната власт се осигуряват военнослужещите, държавните служители по Закона за МВР, Закона за изпълнение на наказанията, ДАНС, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", съдиите, прокурорите, следователите, държавните съдебни изпълнители, съдиите по вписванията и съдебните служители, както и членовете на Висшия съдебен съвет и инспекторите в Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Темата за това тези служители да си поемат личните вноски се дискутира от години, но никое правителство не предприема подобна стъпка. За самите служители подобна мярка дори би била в плюс, тъй като доходите им трябва да бъдат увеличени, така че след приспадането на личната вноска, заплатата им да остане същата. Това в бъдеще ще им носи  по-високи обезщетения и пенсии. За държавата обаче произтичат ангажименти, които тя по-скоро избягва – вместо да бави вноските на служителите, тя ще трябва да им дава всеки месец повече пари под формата на заплати, от които да се правят отчисления за личните им вноски.

И така следва да запомним, че тези служби и ведомства макар че се водят независими, всъщност са зависими заради това, че държавния бюджет / където са парите на  всички - всички,българи плащащи  данъци/ им плаща осигурителните вноски както плаща на своите държавни чиновници.


Кой печели от това действие, кой е този хитряга който под формата на милостив мирянин поема за своя сметка тези разходи?   отговора е - държавния бюджет или по точно държавата. Защото,   държавата превежда вноските на осигуряваните от нея служители на тримесечие, без да е ясно дали го прави редовно и в пълен размер. Така че именно държавата е тази, която печели от това, че плаща осигурителните вноски от бюджета. Това й позволява да маневрира с тези пари, както намери за добре.


И така като всички работещи българи искат увеличение на своите доходи,от държавния бюджет, а по време на "криза" тези доходи по закон остават не променени и незнанието на законите отвежда хората по площадите за да недоволстват,водени от дебелооките синдикати / бившите комунистически профсъюзи/, как мислите че ще се вдигнат доходите без държавния монопол да си каже думата. Има ли в България свободна пазарна икономика която да дава права на трудещети се и да формира работната им заплата?

НЕ! Тук в България още от времето на 70 и 80-те години такова чудо няма. Пазарна икономика има в свободните страни, където икономиката им е на високо ниво,като държавите от запада и Америка. Там се произвеждат високотехнологични средства за широко потребление и реално хората са задоволени от всичко необходимо за едно домакинство,  докато у нас и в бившите социалистически държави такава пазарна икономика не може и да има. Причината е - закостенялата ни социалистическа икономическа система.

Тази остаряла закостеняла система обърква конците на всяко ново технологично изобретение. Тя дърпа икономиката както гравитацията, за да не може някой техничар да прогресира в бедната ни държава. Така се създава фалшив имидж.

Държавата няма изгода народа да увеличи драстично своите доходи с държавни пари.
Затова в свободно-демократичните държави в държавния апарат работят едва 15 -20% от хората. Докато в частния бизнес са заангажирани останалия процент от хората.
В Америка в частния бизнес са 60% от болниците, клиниките, училищата, школите, факултетите, институтите, фабриките и заводите, стопанството ( под формата на ферми) също е частно.

У нас държавата се меси в частните взаимоотношения и не само че се меси но, и държи сметка на бизнес интересите им под формата на контролни комисии които също са на държавна издръжка, но в регламента им пише - свободни и независими от държавата.


Всъщност, българската икономика никога не е напускала социалистическия строй на живот. Комунизма и социализма никога няма да "пуснат кокала" който ги храни,независимо, че на определено време дава на другите да си хапнат от вкусната влъст и да понапълнят празните си каси с "държавни" пари, които идват от данъците на бедния народ.  Защото народа има съвест, която, държавните търтеи нямат. Затова държавния апарат непрекъснато расте,всеки българин се стреми да заеме държавна служба, независимо, че заплащането е ниско. По този начин ще се върнем отново в стария строй, от който искахме толкова силно да излезем и да се причислим към запада;това ще продължава  докато отново не станем социалистическа (национална) държава ( СРБ ). Дали капиталистическите държави в ЕС ще са съгласни една социалистическа държава да им мъти водите? Макар, че привидно Европейските велики сили се правят на социални, струва ми се, че в Европа, в истинският смисъл на думата социализъм или комунизъм, никога няма да позволи промитите мозъци да дърпат конците в икономиката и бизнеса, тези два отрасла определят имиджа на всички западни капиталистически държави. Частният бизнес си поема разходите по всички пера и не допуска държавата да му се меси. Затова страни като Германия, Франция, Италия, Швейцария и др. западни държави икономиката им е на висота, и така ще си остане, независимо какви "кризи" се завихрят в пространството.Държавните им служители се надяват държавата да мисли за техните осигуровки, малки,но затова и заплатите и пенсиите им са малки ( около 2000 евро заплати и 800 евро пенсии), а стандарта им на живот е много по-висок от нашия стандарт. Докато в частния сектор заплатите варират между 5 000 и 15 000 евро, а осигуровките им са около 800 евро/месец; медицинските услуги, които получават са много и най - различни с много добро качество; докато у нас лекарите допускат смъртни случаи от нехайство и некомпетентност и никой не е в затвора или на подсъдимата скамейка. Няма виновни;за което ЕК ни обвинява че нямаме справедлива съдебна система, която да работи за правото и да защитата законите ни;а закони имаме за всичко;но не се изпълняват. Ето виждате ли, как нещата са свързани и едното влачи другото след себе си,също като скачени съдове или домино; една брънка да се обърне и цялата верига се разваля. Така е при социализма - некадърните повлечат след себе си кадърните; некомпетентните се месят в бизнеса на знаещите; затова и соц.държавите все още са на нивото, когато бяха през 80-те години. Изобщо не са мръднали от блатото,в което бяха тогава. Това се отнася и за нашата държава; докато държавата се меси в частния бизнес няма да имаме прогрес и никога жизненият ни стандарт няма да се покачи,по никакъв начин.

Ива Танева



Гласувай:
6


Вълнообразно


1. mt46 - Поздрав за точния постинг!
27.10.2012 12:01
Странно е - защо сме в ЕС, като сме със 100 години назад?...
цитирай
2. golden - Странно е това че....
27.10.2012 13:40
mt46 написа:
Странно е - защо сме в ЕС, като сме със 100 години назад?...

---------
Странното е това че, ЕС все още ни търпи.
Влязохме в ЕС, заради коалицията. ако бяхме дали власт само на БСП, без коялиционните й партньори, може би никога нямаше да влезем в ЕС, защото социалистите не обичат да се подчиняват на чужди господари. обичат мръвката да си я поделят помежду си,не с други. Сега нямаме нито икономика ( заради приватизацията(, нито бизнес( заради кредитите с висока лихва и заради това че, за да ти "одобрят" бизнес плана, трябва да вложиш твърдо 5 - 6 хиляди евро в този проект,таксите и хонорарите на одобряващите никак не са малки), виж за едни 1 млн. лв. хонорар на Доган,какви дебати станаха.
Като следя как се развиват нещата в ЕС, някои от страните във фалит скоро ще излязат от съюза, Меркел се страхува именно от това, тя няма да допусне страните Гърция,Италия,Испания и Португалия да напуснат доброволно ЕС. Макар, че в последния договор който подписахме с ЕС,има клауза,която разрешава на страна членка да излезе от съюза свободно без наказателни точки.
Затова са и тези извънредни дебати в Европейския парламент.
цитирай
3. golden - Здравей mt46!
27.10.2012 13:47
отговорих на въпроса ти, но коментарът ми изчезна безследно някъде. Господата администратори нехаят или спят. Трябва да върнат старото положение както си беше, пишеш отговор и той излиза веднага под въпроса. Незнам как е при другите блогове, как така коментари от порядъка на 50 60 бройки веднага се появяват, а при мен - не се появяват веднага.
Дано се появи отговора, защото е моя мисъл, не съм го прекопирала от някъде на готово.
цитирай
4. kozme - Не сме със сто години назад, но
27.10.2012 15:10
сме в лоното на социалното недоволство в следствие на управлението на социалистите още от 1990 година. Б.Б. е бил охрана на Т.Живков, а след 90-та година пак в охранителния сектор. Този човек ( от народа) може би е добър охранител, но за водещ политик не става, а още повече че и се меси в икономиката, та те икономистите не смеят публично да говорят за икономика, че ще останат без работа,от страх отмъщението на "бившите комунисти" е повече от странно. А такова чудо като бивши някакви си няма. Поне до сега. Икономиката никога не е била на ниво в БГ, заради ограниченото мислене на българските икономисти, финансисти, бизнесмени и политици.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031