Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2016 12:25 - Витамините са нашия стимул за здраве!
Автор: golden Категория: Рецепти   
Прочетен: 1751 Коментари: 3 Гласове:
10

Последна промяна: 13.05.2016 12:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                        Да поддържаме тялото си здраво и енергично
                                    е нужно да се храним пълноценно и витаминозно


   image


Замисляли ли сте се колко неща "знаем" на теория, а колко от тях в действителност сме подложили на пратическа проверка? И можем ли да знаем нещо наистина, ако нямаме практически опит с него?

Витамин С - внимание! не е така безопасен както рекламират фармацефтите. Всяко лекарство в несъобразена дози носи риск.

ДНЕВНА ДОЗА за възрастен от витамин С е 60 мг, а за деца 45.
Най-малките таблетки са от 100 мг. При пушачи, възрастни и някои болести нуждите са по-големи.

При системно предозиране, особено с препоръчваните от някои 3-4 грама (3-4000 мг.) може да се наблюдава гадене, болки зад гръдната кост, мускулни крампи, главоболие.
Витамин С е водноразтворим и излишъкът се изхвърля през бъбреците, където може да се образуват оксалатни камъни от високите дози. Не може да се предозира единствено когато се приема с храната.

Незаменим при грип и простуди. Вярно е. Под въздействието на вирусите настъпва оксидативен стрес на организма с всички неприятни последствия – втрисане, температура и т.н., витамин С е мощен антиоксидант и неговата полза при грип е очевидна. Особено ако се приема в естествен вид от пресните плодове и зеленчуци.



Витамин Е - Големите дози не са полезни, както се твърдеше, показва ново изследване. През последните години учените успяха да внушат на повечето хора, че витамин Е (по-точно съдържащите го таблетки, капсули и хранителни добавки) са мощно профилактично средство за всички болести, започвайки от бръчките на лицето и завършвайки с рака и деменцията. В един от броевете на Journal of the American Medical Association (JAMA) са публикувани резултатите от изследване, посветено на изучаването на ефективността и безопасността на един от най-известните витаними - витамин Е и на други антиоксиданти.

В представеното в JAMA изследване са участвали 7030 пациенти на 55 и повече години, страдащи от захарен диабет или сърдечно-съдова патология без сърдечна недостатъчност. В продължение на 7 години пациентите са приемали ежедневно по 400 мг витамин Е. Сърдечна недостатъчност е била открита при 641 пациенти, приемали витамин Е и при 57, приемали плацебо. Правейки извода за липсата на защитен ефект на витамин Е за сърцето, учените подчертават, че това засяга само таблетките, а не храната, богата на този витамин (зеленчуците със зелени листа, орехите).

Полезен ли е витамин Е?

За какво е полезен витамин Е? На първо място трябва да се спомене функцията му на антиоксидант. Витамин Е, заедно с вигамините С и Б3, глутатион и селен предпазват организма от оксидативен стрес. Поддържа кожата здрава, ускорява регенерацията й, намалява риска от образуване на белези при зарастване на рани. Оптимизира кръвообращението и намалява опасността от образуване на тромби. Върши добра профилактика срещу болестта на Алцхаймер.Сега вече се знае, че не витамин Е на хапчета, а съдържащите витамин Е храни вършат истинската полезна за организма работа. Добре е да се похапват слънчоглед, бадеми и изобщо всякакви ядки, зелен фасул, грах, марули, моркови и патладжани, зеле, брюкселско зеле, броколи, домати, ряпа, магданоз, маслини, авокадо, киви, боровинки и къпини.


Витамин D - дневни дози - 5 -30 милиграма.


Витамин Д, който се образува, когато кожата се изложи на слънчева светлина. Много малко от нас обаче получават достатъчни дози. Експертите препоръчват между 5 и 25 микрограма на ден, а 90 процента от възрастните хора произвеждат по-малко от три микрограма. Т.е, организма ни го произвежда, но когато няма достатъчно слънчева енергия, то тогава трябва да допълним с още малко нитамин за да достигнем нормата, при която организма ни се развива добре.

Ето няколко доказателства за липсата му:
Хората, които живеят на север от 52 градуса северна ширина (където е разположен Бирмингам), зимното слънце е прекалено слабо, за да се произведе жизненоважният витамин.

Въпреки това много от хората, намиращи се юг, също имат проблем, защото или са принудени да се пазят от слънцето заради страх от рак на кожата, или не ядат достатъчно риба и други храни, в които се съдържа витаминът. Като не получаваме достатъчно от него, ние не само не успяваме да се пазим от смъртоносни болести, но и се излагаме на опасността да се разболеем от болести като рахит или изкривяване на костите при малките деца и бебетата.

В сравнение с вниманието, което се отдава на витамините А, С и Е, витамин Д е силно подценяван. Може би това се дължи на факта, че той действа по различен начин: докато другите си набавяме директно от храната, витамин Д може да се произвежда и като се излагаме на слънце.



Витамин А - помага на човек да вижда, на близо и далеч без очила!!

Витамин А, точно както и витамин D, е мастноразтворим витамин, от който тялото има нужда, за да поддържа протичането на множество жизненоважни процеси в ред. В естествена форма, витамин А може да бъде открит само в животинските продукти. Липсата му води до....кокоша слепота, не виждаме нощтно време или просто не виждаме предметите добре, заради което носим очила.

Въпреки това, някои плодове и зеленчуци съдържат каротеноиди, съставка, която може да бъде превърната във витамин А веднъж щом проникне в тялото. Това означава, че ако си вегетарианец, все още ще бъде възможно да си набавяш нужния витамин А без да приемаш добавки.
Витамин А също така играе много важна роля в силата на имунната ти система, а от там и в здравето ти като цяло. Този витамин помага за растежа на тимусната жлеза, както и по-доброто действие на белите кръвни телца, чиято задача е да произвеждат антитела, които от своя страна ни предпазват от вируси.
Ако приемането на витамин А чрез храна ти се вижда трудно, може да взимаш витамин А под формата на хранителни добавки - ретинол или retinyl-palmitate, например. Препоръчителния прием на витамин А e 3,000 международни единици (IU) или 900 mcg. (микрограма/милиграма)
Прекомерният прием на витамин А може да доведе до болки в корема, главоболие, нервност, болки в костната система, повръщане, размазано виждане.
Каротинът спомага за растежа и развитието на здрава костна система. Витамин А е необходим и за доброто състояние на венците, зъбите, косата и ноктите. Липсата на витамин А в организма води до косопад, суха и чуплива коса, суха, тъмна, загрубяла, врoгoвена кожа, забавен растеж.
Витамин А се съдържа в тъмнозелени, оранжеви и червени зеленчуци.


Витамин В - комплекс - здрав и издръжлив организъм!

Ето какво може да се каже за ползи и действие на витамин Б комплекс: преди всичко – това е важен компонент за обмяната на протеини, мазнини и въглехидрати. Особено важен за нормалното функциониране на нервната система.
Приемът на витамин Б комплекс в много случаи стимулира производството на червени кръвни клетки. Съчетаването на отделните витамини в продукта витамин Б комплекс насърчава комплексното въздействие на отделните Б-витамини, които взаимно оптимизират функциите си за здрав организъм.
Освен това чрез витамин Б комплекс се създават стимулиращи условия за клетъчен растеж и пълноценно формиране на органи и тъкани, което е важно за подрастващи, особено занимаващи се активно със спорт. Да не пропускаме и факта, че благодарение на витамин Б комплекс се подобрява устойчивостта на стрес и се предотвратяват депресии и тревожни разстройства.

" статии, хранителни добавки, витамини"/www.bb-team.org/articles



Гласувай:
10


Вълнообразно


1. kvg55 - Поздравления!
13.05.2016 13:38
Полезна статия. Лошото е, че плодовете и зеленчуците, в които се съдържат най-много витамини, съдържат изкуствени отрови, привнесени при отглеждането им.
цитирай
2. andri - Малко знания за витамините
13.05.2016 21:17
Витамин „В1”-Изолиран от Казимир Функ през 1912 и се смята,че по този начин се дава началото на изолирането на витамините.Един от много важните за организма витамини които участва активно в обмяната на въглехидратите, белтъците и мазнините.Най-много се среща в зърнени храни, бирена и хлебна мая, ядки, черен дроб, месо, яйца, мляко,при недостиг последиците от него са: Мускулна слабост, полиневрит, бери-бери,препоръчителна доза 1,5-2 мг/ден.

Витамин”В2”-Изолиран от Д.Т.Смит и Е.Г.Хендрик през 1926 г. Участва в клетъчните окислително-редукционни процеси,среща се зърнени храни, бирена и хлебна мая, ядки, черен дроб, месо, яйца, мляко,при недостиг води до възпаление на устните, езика, роговицата на окото, забавен растеж.Препоръчителен прием 1,5-2мг/ден

Витамин”В3”-Изолиран през 1937г. Участва в клетъчните окислително-редукционни процеси,среща се най-често в бирена мая, черен дроб, месо, бобови и зърнени храни при недостиг води до Пелагра,препоръчителна дозировка 15-25 мг/ден

Витамин”В5”-Изолиран от Роджър Уилямс през 1933г. и е важна съставка на клетъчните ензими,най-често се среща пр черен дроб,бъбреци и яица,рядко се наблюдава последици от недостиг,препоръчителна доза 10-15 мг/ден

Витамин”В6”-Изолиран през 1934г. Участва в обмяната на аминокиселините и мазнините,най-често се среща в Бирена мая, черен дроб, месо, яйца, мляко, бобови храни.Последици при недостиг- Увреждане на кожата, лигавиците, нервната система, анемия,прпоръчителен прием 2-4 мг/ден.

Витамин „В9”-Изолиран от Люси Уилс през 1933г.Участва в обмяната на аминокиселините, стимулира и регулира кръвообразуването и растежа,съдържа се в бирена мая,зелени зеленчуци,черен дроб и във всякакъв вид месо.Последици при недостиг-анемия, стомашно-чревни увреждания, забавен растеж.Препоръчителна доза 0,2-0,5 мг/ден.

Витамин”В12”-Изолиран през 1948г. това е един изключително важен за организма витамин които стимулира и регулира кръвообразуването, участва в обмяната на нуклеиновите киселини и в изграждането на миелина на нервните клетки,най-често се среща в Черен дроб,месо,бъбреци и мляко,препоръчителна доза 0,005 мг/ден При недедостиг се проявява като Пернициозна анемия.

Витамин”С”-Смело заявяваме Най-важния витамин за организма които при термична обработка намалява съдържанието си.Предозирването с него е невъзможно.индефициран от Джеймс Линд през 1747 г. ,той е изключително важен с участието си в клетъчните окислително-редукционни процеси, в обезвреждането на токсични вещества в организма, укрепва стените на кръвоносните съдове, стимулира естествения имунитет,среща се в пресни плодове и зеленчуци, в по-големи количества в шипки,цитрусови плодове като лимон/и, люти чушки, касис, ягоди, пипер, магданоз, коприва, спанак.При системен недостиг настъпва скорбут и намалена съпротива към инфекции.Препоръчителна доза 100–600 (при отслабнал имунитет, бременност).

Витамин”D”-Изолиран от Едуард Меланби през 1933,той регулира калциево-фосфорната обмяна в организма,съдържа се в рибено масло, яйца, черен дроб, краве масло, мляко, образува се в кожата от провитамин (ергостерол) под действието на УВ лъчи,последици при недостиг при възрастните Остеомалация,а при децата рахит.Препоръчителна употреба 0,02-0,10 мг/ден.

Витамин”Е”-Изолиран от Хърбърт Еванс и Катрин Бишоп през 1922 г. Участва в процесите на размножаването, необходим за оплождането и износването на плода,съдържа се в житни зародиши, растителни масла, зелените зеленчуци, черен дроб, яйца, мляко,последиците при недостиг са стерилитет и отхвърляне на плода(аборт).,препоръчителна доза 10-20 мг/ден

Витамин”К”-Изолиран от Хенрик Дам през 1929 г.Той е фактор за кръвосъсирването,среща се в Зелените зеленчуци, яйца, мляко, черен дроб, месо, синтезира се от чревните бактерии,последици при недостиг има опастност от хеморагична диатеза,препоръчителна доза 2-4 мг/ден
цитирай
3. andri - и още малко
13.05.2016 21:18
Наименованието витамин се появява през 1912 г., след като американския биохимик от полски произход Казимир Функ изолира от оризовите люспи съдържащо аминна група вещество (витамин В1), което лекува болестта бери-бери и го нарича „витамин“. Витамините са нискомолекулни органични вещества, необходими в минимални количества за нормалната жизнена дейност на човека и животните.

В наши дни са познати около 30 вида различни витамини които влиаят на имунната, нервната, ендокринната система, кръвообразуването, кръвосъсирването и др. Съдържат се предимно в растенията. Някои витамини се синтезират от чревните бактерии.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031