Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2021 10:28 - Техническите паспорти се издават за новите СГРАДИ, а не отделни апартаменти
Автор: golden Категория: Технологии   
Прочетен: 3471 Коментари: 2 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  РЕКЕТ И ЗАПЛАХИ срещаме в медиите заплашват ни с ЧСИ, ако не си купим тех.паспорт за апартамента, магазина и т.н.

                                         ЗАКОНА ЯСНО ПИШЕ -
                            ТЕХНИЧЕСКИ ПАСПОРТ ЗА СГРАДАТА

Относно техническите паспорти за жилищата на гражданите
не се отнася за сгради с издадени акт № 16 строени преди
новите изисквания приети наскоро. Тези изисквания се отнасят до НОВИТЕ СТРОЕЖИ. За старите с тех.паспорт - акт № 16 - не се отнася.

Каквото и да ви говорят или вменяват адвокати или архитекти - знайте, че става въпрос за измама и чрез нея да ви вземат още 500 лв, въпреки че имате този документ издаден за ОБЩАТА СГРАДА от строителната фирма, която ви дава нотариалните актове.

Сгради (жилищни блокове) с въведени експлоатационни актове (№16) в акта е описан цялата сградна конструкция, в някои актове дори е записано и сеизмичната им устойчивост. Сградите имат проеКт, ИЗДАДЕН  от комисията, проекта е вписан в кадастъра - с процент застрояване.......монтажно изпълнение и т.н..


Тези актове като акт № 16 са в сила и никой орган няма право да ги отменя, независимо кое лобиско законче ще бъде прието от управляващите в момента.

Европейските изисквания са само за сградна конструкция, която да осигури стабилност на цялата сграда.

Паспорта се издава за СГРАДАТА, а не за апартамента.


Медиите умишлено мамят гражданите и всяват паника и не се усещат, доказват, че не са компетентни по строителните казуси и такива заплахи не са законни!.


ТЕХНИЧЕСКИ ПАСПОРТ - що е то?
Технически паспорт на СГРАДАТА е документ, който включва техническите характеристики на сградата, инструкции за експлоатация, ремонт и отразява всички извършени строителни и монтажни работи след въвеждането на сградата в експлоатация (§5, т.64 от ЗУТ)


.Паспортите съдържат техническа информация за сградата – година на строителство, вид строителство, информация за сеизмичната устойчивост.

Така че, ЗАПЛАХИ от рода цит: " ако не плотите 500 лв за паспорт за апартамента, ще ви дадем на ЧСИ" - това си е чист РЕКЕТ и ЗАПЛАХА, които се наказват от закона (ЗС) ГПК а също така и КОНСТИТУЦИЯТА.

Ако се притеснявате потърсете ФИРМАТА СТРОИТЕЛ, тя е длъжна да ви издаде този паспорт, заедно с документите (нот.акт и акт № 16) за въвод в експлоатация на жилищната сграда.




Гласувай:
7


Вълнообразно


1. kvg55 - golden,
01.03.2021 11:02
Изискването можеше да се въведе от определена дата занапред, а не да се връщаме към съборетините. Ама нали трябва да се вземат едни грешни пари.
цитирай
2. golden - Ето и наредбата, тя всъщност е от 2006 г, но досега никой не ни натякваше, че не сме изрядни
01.03.2021 11:14
https://www.mrrb/bg/naredba-5-ot-28-dekemvri-2006-g-za-tehnicheskite-pasporti-na-stroejite/

Набляга се за паспортите на монолитните сгради, пълзящ кофраж и панелните блокове от времето на соца.

Домоуправителите знаят какво да направят, те следят указанията на Регионалното министерство. Паспорта се издава за цялата сграда. Отделните апартаменти - не се иска такъв паспорт, нито пък за отделен магазин. ако магазина е в сграда, то той влиза в този паспорт. ПРАВИСЕ ОБСЛЕДВАНЕ на СГРАДАТА.

Колкото повече хора разберат - толкова по-малко негативи ще има. Такива обследвания се правят ат КАДАСТЪРА с необходимите действия. Общият проект за обследване НЯМА още цена....защо се спекулира в медиите?

Когато се вади акт № 16 цената за цялата сграда беше 2000 лв / 5 етажна масивна сграда. Сега същите пари едва ли ще са фиксирани, но предполагам че няма да е много, тъй като тарифите на Кадастъра не са променяни от 2009 г до сега.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031